La guerra d'Ucraïna no és només quelcom que afecti aquest país. I ja s'està veient amb les pujades de preus i les possibles conseqüències que encara estan per venir. Ucraïna és considerada un dels graners del món per la seva alta producció de cereals. Una producció que, com no podria ser d'una altra manera, es veurà trencada aquests anys. De fet, s'espera produir només un 65% de la seva collita habitual, fet que encarirà els preus arreu del món i provocarà escassetat d'aliments en molts llocs i fam.
L'economista ucraïnès expert en el sector Oleh Pendzin ha explicat a l'emissora local Hromadske Radio que la collita ucraïnesa s'ha vist greument afectat per la invasió russa que va començar el passat 24 de febrer, és a dir, fa 69 dies, segons destaca el portal Ukrinform i recull també Efe. "El menjar no apareix de forma gratuïta al món. Si Ucraïna no exporta (grans) als nostres mercats tradicionals, el menjar no apareixerà físicament en aquests territoris. I els preus dels cereals, simplement pujaran", ha dit l'economista. Però és que a més de tenir en compte que no es podrà recol·lectar part de la collita pels bombardejos, l'economista ha recordat que els russos estan destruint les reserves de cereals d'Ucraïna.
Tones de gra bloquejades en ports
I a més d'això, segons l'ONU, hi hauria 4 milions de tones de gra bloquejades als ports ucraïnesos. “Paral·lelament a la interrupció de les exportacions de grans, Rússia està bombardejant sitges amb grans, magatzems amb fertilitzants químics i enormes reserves de combustible i lubricants. Estan fent tot el possible perquè Ucraïna perdi les seves capacitats com a estat agrari. Ucraïna i Rússia competeixen als mateixos mercats d'aliments a tot el món", va afegir Pendzin.
L'economista ha recordat, també amb les dades de l'ONU a la mà, que la guerra d'Ucraïna i el bloqueig dels ports marítims ucraïnesos podrien provocar la fam de 1.700 milions de persones arreu del món. "Això és perquè l'augment dels preus dels aliments comportarà un increment dels preus mundials. Molts perdran capacitat econòmica per tenir accés als aliments", segons ha destacat l'expert i recull la mateixa agència Efe.
En aquest sentit, Ukrinform ha recordat les paraules del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, de fa uns dies. I és que ja va advertir que es produiria una "tragèdia" per a la seguretat alimentària mundial si Rússia no desbloqueja els ports. Segons destaca Efe, els sindicats agraris espanyols exposen que Rússia i Ucraïna suposen el 30% de la producció mundial de blat, el 20% de blau de moro i el 50% de la de gira-sol. Tot i que sembla que també depèn d'aquests països la principal producció dels fertilitzants que fa servir Europa.
The war in #Ukraine is contributing to an unprecedented wave of extreme hunger spreading across the globe.#PlayYourPart today. Join @jksheva7 to support those affected by war and food insecurity in Ukraine.
— World Food Programme (@WFP) March 18, 2022
Find out more 👉 https://t.co/1u9SgsUad7pic.twitter.com/atvoSAI6y1
Qui ho passarà pitjor?
La guerra de Rússia ha empitjorat la fam al món, segons informes del Programa Mundial d'Aliments (PMA), una organització de l'ONU. La dependència de subministraments com el blat o l'oli han tingut ja conseqüències en l'assistència alimentària en països com el Iemen, Etiòpia, Afganistan i Síria.