Quatre dies després de l'anunci fet per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, la Unió Europea ha formalitzat avui dimecres la desconnexió de set bancs russos del sistema de missatgeria financera Swift, com a conseqüència de la invasió a Ucraïna per part de Rússia, però la llista no inclou Sberbank, l'entitat bancària més gran del país, ni Gazprombank. La llista d'entitats expulsades del sistema són Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank, Vnesheconombank (VEB) i VTB, aquesta última, la segona més gran del sistema financer rus, segons consta al Diari Oficial de la UE. La mesura respon als acords adoptats entre la UE i els membres del G7, Alemanya, el Canadà, els Estats Units, França, Itàlia, el Japó i el Regne Unit.
Sberbank, el primer banc rus, i Gazprombank, el tercer, no han estat inclosos entre els bancs expulsats de Swift perquè gestionen transaccions energètiques a la UE, segons han apuntat fonts comunitàries, que argumenten que no és possible diferenciar per sectors el tipus de transaccions excloses del sistema Swift. L'acord de desconnexió dels 27 es va tancar dimarts, però el nom de les entitats afectades no s'ha publicat al Diari Oficial de la UE fins aquest dimecres passat al migdia. La mesura s'implantarà en el termini de deu dies, "perquè operativament els nostres bancs necessiten temps", han assenyalat fonts comunitàries. Les set entitats bancàries bloquejades del sistema de missatgeria Swift s'han seleccionat considerant que les seves operacions estan vinculades a finançar la guerra de Rússia a Ucraïna.
El vicepresident de la Comissió Europea responsable de Comerç, Valdis Dombrovskis, ha assenyalat en una intervenció que la intenció d'aquestes sancions és asfixiar la màquina financera russa i ha destacat que el ruble, la divisa russa, continua caient als mercats internacionals. La Borsa de Moscou s'ha mantingut tancada per tercer dia consecutiu davant del temor d'una caiguda dels principals valors per les fortes sancions econòmiques imposades per Occident per la invasió russa d'Ucraïna.
Prohibit subministrar euros a Rússia
A més, la UE vetarà noves operacions amb el Fons d'Inversió de Rússia, un fons d'inversió que finança principalment noves tecnologies. S'aplicarà el vet als nous projectes d'inversió, tanmateix, no es demanarà desinversió dels projectes en marxa. La UE també ha prohibit, amb determinades excepcions, el subministrament de bitllets d'euros a Rússia. És a dir, no es podrà vendre, subministrar, transferir o exportar bitllets d'euros a Rússia o a qualsevol persona física o jurídica, entitat o organisme a Rússia, inclosos el govern i el Banc Central de Rússia, o per al seu ús a Rússia.
Swift és un sistema de missatgeria per efectuar transaccions entre entitats bancàries. La companyia amb seu a Bèlgica té un 50% de quota de mercat a escala mundial, si bé fonts comunitàries reconeixen que la Xina té un sistema de telecomunicació similar, al qual estaria connectada Rússia. Així i tot, el 70% de les transaccions a Rússia s'efectuen amb el sistema Swift, han apuntat fonts comunitàries, i el sistema de missatgeria del gegant asiàtic no compta amb una àmplia adopció per part de les entitats bancàries russes.
Bancs sancionats
Rússia podria recórrer a altres mecanismes alternatius per efectuar la comunicació d'aquestes transaccions bancàries, com l'email o el fax, i malgrat quedar exclosa del sistema, les entitats russes podran continuar realitzant transaccions bancàries. Aquests mètodes, tanmateix, no són habituals per moure grans quantitats de capital perquè la probabilitat d'incórrer en un error humà és molt gran. El 80% dels bancs russos es troben subjectes a algun tipus de sanció per part de la Unió Europea des del 2014, arran de l'annexió de la península de Crimea per part de Rússia, la qual cosa afecta el seu valor creditici i propiciarà que moltes corporacions no negociïn amb ells perquè són objecte de sancions.