La guerra d'Ucraïna serà recordada com la primera que vam poder seguir pràcticament en directe a través de les xarxes socials. A Instagram, per exemple, s'han iniciat campanyes de recaptació de diners per enviar a les entitats que treballen sobre el terreny o s'han organitzat recollides de material que voluntaris han fet arribar a Polònia, a la frontera. Twitter ha servit per difondre les imatges més cruentes de la guerra, s'han fet virals imatges com la de la noia embarassada fugint de l'hospital de Mariúpol però també muntatges amb l'objectiu de desinformar la població, i els líders polítics han fet servir la plataforma per comunicar novetats així com les reunions o els acords als quals han anat arribant per, per exemple, imposar les sancions a Rússia. Però ha estat a TikTok on moltíssims joves han seguit dia a dia de la guerra, no tant en qüestió de quins territoris ha conquerit Rússia o si Zelenski ha demanat tancar l'espai aeri sobre el seu país, sinó sobre les vivències més personals que hi ha rere el conflicte.
El cas més conegut és el d'una jove, l'@Valerisssh, que ha anat publicant diferents vídeos des del començament de la guerra: primer als búnquers improvisats, després el periple per arribar a la frontera de Polònia i finalment la seva nova vida com a refugiada a Itàlia. En les últimes hores, però, ha penjat un vídeo que ha colpit a tots els seus seguidors, en el que ha anunciat que el seu germà, que no havia pogut sortir d'Ucraïna, ha mort i ha assenyalat directament al president rus: "Putin és malvat".
@valerisssh I love u, bro🖤 Putin is an evil
♬ eventually slowed - xxtristanxo
"Vladímir Putin ha assassinat al meu germà de 18 anys i la gent patint perquè tanquen els McDonald. No puc aturar de plorar, encara no m'ho crec", ha escrit aquesta noia en el vídeo, acompanyat de fotografies de tots dos, abans que comencés el conflicte. La publicació ja acumula més de 9 milions de reproduccions i molta gent ha volgut donar el seu condol a Valeria Shashenok. Per molts joves d'arreu del món, el seu perfil ha estat una manera d'entendre els efectes de la guerra i així li han volgut transmetre.
Vídeos sobre el seu dia a dia
Abans d'aquest tràgic moment, la noia havia anat transmetent tota la situació amb sentit de l'humor, tot i que també aprofitava el seu altaveu per denunciar les agressions de Putin sobre el poble ucraïnès i les seves ciutats. El seu vídeo més vist, per exemple, el va penjar a principis de maç, des d'un refugi a Txerníhiv, a dues hores en cotxe de Kíiv. Amb una cançó italiana de fons, molt popular a TikTok, explicava com era el dia a dia amb la seva família. Entre les seves activitats, destaca emprar una pistola de calor com a assecador de cabells, sortir al carrer i comprovar els desastres que Rússia havia provocat sobre la seva ciutat, en referència als edificis en runes, anar cap a la seva antiga casa a recollir alguns objectes... Amb 45,7 milions de reproduccions i 6 milions de "m'agrada", aquest vídeo la va convertir en una estrella de les xarxes i des de llavors aquesta jove, que abans de la guerra era fotògrafa, ha anat acumulant seguidors.
@valerisssh Living my best life 🥰🥰🥰 Thanks Russia! #ukraine #stopwar #russiastop ♬ Che La Luna - Louis Prima
♬ eventually slowed - xxtristanxo
Els efectes de la guerra
Abans de la guerra, el seu contingut era com el de qualsevol jove: vídeos amb les seves amigues, sobre la seva vida i la seva feina, viatges arreu d'Europa... Llavors escrivia en ucraïnès i ara ho fa també en anglès. L'endemà de la invasió, el 25 de febrer, va penjar un recopilatori d'imatges del seu país, per mostrar que la seva realitat no era gens diferent de la de qualsevol noia de la seva edat.
@valerisssh Shit happens
♬ Bound 2 Slowed n Reverb by Kanye - Jxy.Creations
Amb l'inici del conflicte, la Valerisssh anava denunciant els atacs russos: "Avui Putin ha destrossat una casa amb un coet a la ciutat on vaig créixer i on encara viuen els meus amics, mentre jo soc a un refugi antiaeri. Per favor, Rússia, para!". En un altre vídeo explicant el seu dia a dia, mostra que entre els efectes de la guerra hi ha "aprimar-me perquè Rússia em posa nerviosa" i com passeja per la ciutat per anar a comprovar els danys dels atacs russos.
Dels refugis a refugiada a Itàlia
Després de setmanes a Ucraïna, en la que explica per exemple que ha pogut comprar als supermercats i com es feia el cafè sense electricitat, seguia les tendències de la xarxa social utilitzant les cançons més populars del moment pels seus vídeos, finalment va narrar la seva aventura per ser evacuada d'Ucraïna. La Valeria es convertia així en una més dels 4 milions de refugiats que han hagut de fugir d'Ucraïna segons l'última actualització. Primer va viatjar des de la seva ciutat fins a Kíiv, després deu hores de tren fins a Polònia on els esperaven nombrosos voluntaris, per seguir el seu trajecte fins a Varsòvia: "El pitjor viatge de la meva vida. Gràcies, Putin!", ironitzava. Des de Polònia també detallava la seva vida, convertida en una refugiada. Allà va atendre diferents mitjans de comunicació i també va treure la seva càmera i, recuperant el seu antic ofici, va dedicar-se a fotografiar els refugiats.
Des de Polònia va viatjar fins a Itàlia, on s'ha establert. Des d'allà ha continuat fent vídeos diaris, sempre amb el seu sentit de l'humor mentre enyorava els seus familiars que havien hagut de quedar-se a Ucraïna, entre els quals el seu germà, que ara ha mort.
@valerisssh Italy loves Ukraine🇮🇹🇺🇦❤️
♬ Love In Portofino - Dalida & Raymond Lefèvre Et Son Grand Orchestre
La Valeria Shashenok és només un exemple entre els nombrosos ucraïnesos que han agafat el mòbil i s'han posat a gravar la seva realitat des del 24 de febrer, quan l'exèrcit rus va entrar al seu país i han retransmès, també en directe, la seva fugida. A més, molts d'ells ho han fet des de l'humor propi d'aquesta xarxa, arribant a persones d'arreu del món. Això ha provocat que alguns mitjans, especialment els anglosaxons, hagin decidit batejar aquest conflicte com a "Tok War" o la "Guerra de TikTok".