El vicepresident i fill del president de Guinea Equatorial, Teodoro Nguema Obiang, ha acusat l'estat espanyol d'"ingerència" i de voler "humiliar" el seu país, després de conèixer-se que la Justícia espanyola investiga membres de la cúpula de seguretat d'aquesta nació africana per un presumpte segrest i tortures a dos ciutadans espanyols i suposats opositors del règim. Ho ha fet en una sèrie de tuits carregats de dures crítiques: "Recomano a tots els membres del Govern de Guinea Equatorial que evitin viatjar al Regne d'Espanya per no ser humiliats, perquè aquest país europeu no vol la prosperitat dels equatoguineans. Només humiliar el nostre país, cometre ingerència i no respectar la nostra sobirania", ha afirmat en el seu compte de Twitter.
A quina part del món, després d'un mandat judicial d'arrest internacional, s'acusa un membre del Govern per això?? Això només passa a Espanya.
— teddy nguema (@teonguema) January 3, 2023
G.E ha procedit amb tota la legalitat, així que el que pretén Espanya, no prosperarà.
Recomano a tots els membres del #Gobierno de #GuineaEcuatorial ,que evitin viatjar al Regne d'Espanya per no ser humiliats, perquè aquest país europeu no vol la prosperitat dels ecuatoguineanos.Sólo humiliar el nostre país, cometre ingerència i irrespetar nostra sobirania
— teddy nguema (@teonguema) January 3, 2023
Espanya investiga les autoritats de Guinea Equatorial
El fill del president equatoguineà, Teodoro Obiang, ha reaccionat així a la investigació oberta per la Justícia espanyola als membres de la cúpula de seguretat de Guinea Equatorial com a presumptes autors d'un delicte de segrest amb finalitat terrorista i tortures a dos ciutadans espanyols. Fonts jurídiques han confirmat a Efe la investigació que afecta el secretari d'Estat de la Presidència i cap del servei secret a l'exterior i fill també del president Obiang, Carmelo Ovono Obiang; al ministre d'Estat, Nicolás Obama; i al director general de la Seguretat Presidencial, Isaac Ngema. Les primeres informacions policials apunten que els tres anaven a bord de l'avió presidencial que el 2019 va traslladar des del Sudan del Sud a Malabo a Feliciano Efa i a Julio Obama, dos ciutadans espanyols i opositors al règim d'Obiang capturats en aquest país. Aquests tres alts càrrecs suposadament van ser presents i van participar de les tortures a les quals van ser sotmesos els dos ciutadans espanyols i uns altres dos de més equatoguineans a la presó en la qual romanen reclosos, després de ser condemnats per un suposat cop d'estat en un judici sense cap garantia, segons aquestes informacions.
El règim més longeu del món
Des de la seva independència d'Espanya el 1968, Guinea Equatorial és considerada per les organitzacions pro drets humans un dels països més corruptes i repressius del món, a causa de les acusacions de detencions i tortures de dissidents i a les denúncies de repetits fraus electorals. Obiang governa el país amb mà de ferro des de 1979, quan va enderrocar el seu oncle Francisco Macías en un cop d'estat, i és el president que més temps porta en el poder al món. El mandatari va ser reelegit en les eleccions del passat 20 de novembre per a un sisè mandat de set anys amb el 94,9 % dels vots, segons els resultats oficials, que va qüestionar l'oposició després de denunciar irregularitats en la votació.