El Govern de Guinea Equatorial ha acusat d'"ingerència" i "manipulació" la justícia francesa en relació amb la condemna que va imposar al vicepresident i fill del cap de l'Estat equatoguineà, Teodoro Nguema Obiang, Teodorín, per blanqueig de 160 milions d'euros obtinguts il·lícitament al seu país.
L'octubre del 2017 Teodorín va ser condemnat a tres anys de presó exempts de compliment tret d'en cas de reincidència, així com a una multa de 30 milions d'euros. Però mentre en primera instància la multa de 30 milions estava igualment exempta de compliment, ara la justícia francesa sí que exigeix a Teodoro Obiang Nguema Mangue que pagui aquests diners.
Els jutges francesos van fixar igualment una indemnització de 25.000 euros per a l'ONG Transparència Internacional, que va estar a l'origen de les denúncies que van desembocar en l'acusació contra Teodorín, i que s'havia constituït en acusació internacional.
En un comunicat firmat pel primer ministre, Francisco Pascual Obama Asue, l'executiu equatoguineà ha manifestat la "seva repulsa davant dels actes d'ingerència en els assumptes de jurisdicció interna" de l'Estat equatoguineà "per part dels tribunals francesos". "La presumpta víctima de tals delictes, si n'hi hagués, seria el poble de Guinea Equatorial. Per tant, els tribunals francesos manquen de competència ni de bon tros de legitimitat jurídica per conèixer aquest assumpte", ha afegit el cap del Govern del petit país centreafricà situat al golf de Guinea, un territori que manté un baixíssim nivell de desenvolupament humà a desgrat de la gran riquesa petroliera del territori.
El Govern de Guinea manté un contenciós amb França, també, en el Tribunal Internacional de Justícia de la Haia, per un edifici de l'avinguda Foch que segons la justícia francesa pertanyia a Teodorín i que el govern guineà al·lega que tenia funcions diplomàtiques.
Per la seva part Teodorín ha anunciat que recorrerà la pena davant del Tribunal Suprem, amb la qual cosa el pagament de la multa quedarà suspès fins que hi hagi sentència ferma.
Teodorín ja ha tingut múltiples plets d'aquest tipus en molts països: als Estats Units va arribar a un acord amb la fiscalia, mitjançant el qual li va ser decomissada la seva mansió a Miami; al Brasil li van interceptar l'equipatge per introduir quantitats ingents de diners sense declarar; 25 cotxes de luxe de Teodorín van ser subhastats per les autoritats suïsses; un iot del fill del dictador, valorat en 380 milions d'euros, va ser retingut per les autoritats neerlandeses...