La Guyana és una república de l'Amèrica del Sud que manté disputes amb Veneçuela, tot i que s'associa principalment amb els països caribenys de parla anglesa com Jamaica o Trinidad i Tobago. I de fet, és l'únic estat situat al subcontinent sud-americà que pertany a la Commonwealth. Aquesta setmana, però, el país ha estat notícia perquè els veneçolans van estar cridats a les urnes el cap de setmana passat per decidir a través d'un referèndum no vinculant si Veneçuela havia d'annexionar-se o no un territori del país veí. Un total de 10.554.320 han votat i el 95,93% dels participants ho ha fet a favor de l'annexió, segons el Consell Nacional Electoral (CNE), entitat estatal que, per altra banda, no ha fet públic el percentatge d'abstenció. Tot i això, el govern de Nicolás Maduro ha obtingut el suport popular per tirar endavant un pla que fins i tot l'oposició fa costat.
D'on ve la polèmica amb la Guyana?
El territori en disputa és de 160.000 quilòmetres quadrats i ha estat un dels punts calents del referèndum. Concretament, a la cinquena pregunta es demanava als participants si estaven d'acord o no amb annexionar al mapa aquesta zona en disputa i crear-hi una nova regió, la Guaiana Esequiba. La qüestió compta amb el vot favorable de més del 95% dels votants i així es dona suport al fet que l'Executiu de Maduro desenvolupi "un pla accelerat per a l'atenció integral a la població actual i futura" d'aquesta zona, que inclou atorgar la ciutadania a les 125.000 persones que allí resideixen, la majoria comunitats indígenes. Ara bé, la zona és rica en hidrocarburs i minerals, i ve de lluny, concretament del segle XIX, malgrat que aleshores, la disputa va ser amb el Regne Unit.
El cas és que, sigui com sigui, les tensions a la regió han augmentat després de l'anunci dels resultats d'aquest referèndum. I és que després de donar-se a conèixer, la pregunta que tenen molts és: i ara què? "El poble ha pres la decisió de crear l'estat de la Guaiana Esequiba i de nacionalitzar tots els ciutadans que estan en aquest territori amb la seva cèdula d'identitat veneçolana. Reconèixer-los com a germans de la nostra pàtria". Així va expressar-se dimarts Maduro, en un discurs davant l'Assemblea General del Consell Federal de Govern de Veneçuela, on també ha mostrat un "nou mapa de la República Bolivariana de Veneçuela" que inclou la Guaiana Esequiba com a territori ple i no en reclamació, com ha estat als llibres fins ara. Maduro va ordenar llavors la creació d'un nou Estat a través de la Llei Orgànica de la Guaiana Esequiba i també d'una "Alta Comissió per la Defensa de la Guaiana Esequiba", entre d'altres mesures, destaca la CNN.
"Guyana intensificarà les mesures cautelars"
En un comunicat, que recull la mateixa cadena, publicat després de l'anunci de Maduro, el president de Guyana, Mohammad Irfaan Ali, ha dit que es tractava d'"una amenaça directa a la integritat territorial, la sobirania i la independència política de Guyana, i una violació dels principis fonamentals del dret internacional consagrats a les Cartes de l'ONU i l'OEA".
D'aquesta manera, ha constatat que "Guyana intensificarà les mesures cautelars per salvaguardar el seu territori. A més, hem contactat amb la Mancomunitat de Nacions i molts dels nostres socis bilaterals, inclosos els Estats Units, el Brasil, el Regne Unit i França. Les Forces de Defensa de Guyana estan en estat d'alerta i han contactat amb els seus homòlegs militars, inclòs el Comando Sud dels Estats Units", ha afegit.
El secretari d'Afers Estrangers de Guyana, Robert Persaud, ha dit aquest dimecres a CNN que el comportament de Maduro era "desesperat" i que "Guyana estava "prenent totes les precaucions". "Estem treballant estretament amb els nostres aliats. Esequibo és una part indiscutible de Guyana", ha insistit.
I ara, què passarà?
"No queda clar com Veneçuela executarà les accions anunciades", explicava a la CNN Lauren Caballero, internacionalista per la Universitat Central de Veneçuela. "Si es fa per la via militar, que sembla l'única opció possible, això portaria resposta dels Estats involucrats allà, com els Estats Units, el Regne Unit, però també la Xina i el Brasil". Per tant, no semblaria la situació desitjable, malgrat que les incerteses pesen més que les certeses.
"El que ha fet el govern de Veneçuela les últimes setmanes és una sèrie de demostracions o anuncis que no han passat de ser més simbòlics que una altra cosa. Malgrat tot, per la manera com parlen algunes autoritats veneçolanes, sembla que hi ha certa disposició a dur a terme accions concretes al territori en qüestió", insistia. "Després del referèndum va quedar més que clar que el govern no està disposat a anar a la Cort (Internacional de Justícia) a resoldre la disputa i això obre la porta a escenaris incerts", destacava, en referència al procediment iniciat a la CIJ per Guyana contra Veneçuela el 2018.
Cal esmentar, a més, que aquest referèndum s'ha produït ara. Tot just a les portes de les eleccions presidencials a Veneçuela l'any que ve, previstes per a l'octubre, concretament. Maduro, però, sembla que ja ha començat a fer campanya amb aquest referèndum, amb suports, fins i tot, de partits de l'oposició.