El cap de Hamàs ha dit a Reuters aquest dimarts que estaven a punt d'un acord de treva amb Israel. Els funcionaris de Hamàs estan "prop d'arribar a un acord de treva" amb Israel i el grup ha entregat la seva resposta als mediadors de Qatar, segons ha dit Ismail Haniyeh, en un comunicat enviat a Reuters pel seu assistent. 

El president dels EUA, Joe Biden, ha dit aquest dilluns que creia que estava prop d'un acord. "Estem més a prop que abans", ha dit el portaveu de la Casa Blanca, John Kirby, sobre un acord destinat a assegurar l'alliberament d'alguns ostatges retinguts a Gaza i una pausa en els combats que permetria l'entrada d'ajuda molt necessària a Gaza. 

Dues fonts familiaritzades amb les negociacions de treva han dit a l'AFP que l'acord provisional inclou una treva de cinc dies, composta per un alto el foc a terra i límits en les operacions aèries israelianes sobre el sud de Gaza. A canvi, s'alliberarien entre 50 i 100 presoners retingudes per Hamàs i la Jihad Islàmica. Entre ells hi hauria civils israelians i ostatges d'altres nacionalitats, però cap personal militar. 

El militant de Hamàs, Izzat el Reshiq, ha dit a Al Jazeera que les converses eren una treva que duraria "diversos dies" i inclouria pactes per l'entrada d'ajuda a Gaza i un intercanvi d'ostatges. El Reshiq ha dit que l'acord inclouria l'alliberament de dones i nens israelians de Gaza a canvi de dones i nens palestins de les "presons d'ocupació". Així, també ha destacat que Qatar anunciaria l'acord. 

La guerra entre Hamàs i Israel, el conflicte més mortífer per als periodistes

L'ofensiva militar d'Israel a Gaza ha donat lloc al conflicte més mortífer per als periodistes des que van començar les estadístiques fa més de tres dècades, i va crear una apagada informativa al territori, segons ha destacat el Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ). 

L'organisme de vigilància dels periodistes ha registrat la mort de 48 periodistes des que Hamàs es va embarcar en una onada d'assassinats a Israel el 7 d'octubre, cosa que va desencadenar un bombardeig israelià concertat i una invasió terrestre de Gaza com a resposta.

El comitè ja havia qualificat el primer mes després dels atacs de Hamàs com el més letal patit pels periodistes des del 1992, abans que sis periodistes palestins més fossin assassinats a Gaza durant el cap de setmana. Cinc van morir només dissabte, cosa que converteix la situació en la segona guerra més mortífera, a banda del dia de l'atac de Hamàs, quan sis periodistes van perdre la vida.

La creixent xifra de morts durant un període de sis setmanes es compara amb els 42 periodistes assassinats a tot el món durant tot l'any 2022, inclosos 15 que van morir cobrint la invasió russa d'Ucraïna, àmpliament considerada un conflicte altament perillós per als mitjans de comunicació.

El CPJ diu que la tendència letal també supera amb escreix els 30 periodistes assassinats al punt àlgid de la guerra civil siriana, anteriorment considerada com la zona de guerra més mortífera per als periodistes en els últims temps.