Hamàs ha elegit Yahya Sinwar, cap del grup islamista dins de la Franja de Gaza, com el nou màxim líder polític, en substitució d'Ismail Haniyeh, que va ser assassinat la setmana passada a Teheran en un atac atribuït a Israel. Sinwar representa la línia més dura i bel·ligerant del grup, és considerat el cervell dels atacs del 7 d'octubre i l'home més buscat per Israel des de llavors. Sinwar es troba en parador desconegut des del passat octubre, i Israel va posar preu al seu cap al desembre, garantint una recompensa de fins a 400.000 dòlars per a aquells que proporcionessin informació que permetés localitzar-lo. Les últimes imatges publicades sobre el líder de Hamàs a Gaza van ser difoses per l'exèrcit israelià al febrer en un vídeo enregistrat el 10 d'octubre, on suposadament apareixia Sinwar amagant-se en un dels túnels subterranis de l'enclavament palestí juntament amb la seva família. 

Qui és Yahya Sinwar? 

Sinwar, de 61 anys, ja va succeir Haniyeh com a líder de Hamàs dins la Franja de Gaza el 2017, quan aquest va abandonar el territori, i va revalidar el càrrec el 2021 per a quatre anys més en unes eleccions secretes. A diferència del seu predecessor, considerat un líder diplomàtic, Sinwar ha estat un dirigent molt més dur, que ha rebutjat compartir la governança de l'enclavament amb l'Autoritat Palestina i cap forma de reconciliació amb Israel. 

El nou líder de Hamàs va néixer i créixer al camp de refugiats de Khan Younis, es va llicenciar en Estudis Àrabs i amb 20 anys va decidir dedicar-se a la causa palestina. Va ser detingut en diverses ocasions per activitats insurgents, i va fundar, juntament amb Rawhi Mushtaha —membre del politburó de Hamàs assassinat la setmana passada— al-Majd, una xarxa de seguretat que tenia com a objectiu trobar espies i cooperants amb Israel dins el moviment i que més tard evolucionaria en la policia del grup, integrada en les Brigades al-Qassam. La captura i assassinat de presumptes col·laboradors li va merèixer el sobrenom d'"el carnisser de Khan Younis".

El 1988 va ser jutjat i condemnat a quatre cadenes perpètues pel segrest i assassinat de dos soldats israelians i quatre palestins, que va reconéixer. Va complir 22 anys de presó a Israel, període durant el qual va continuar en actiu en col·laboració amb Hamàs, i finalment va ser alliberat el 2011 en un intercanvi de presos, juntament amb un miler de palestins més. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!