Hamàs i la Gihad islàmica estan irrompent a Cisjordània (Judea i Samària) aprofitant la divisió de la facció governant, Fatah. Així ho ha advertit un alt funcionari de Fatah, Jamal Tirawi, que ha assegurat que molts activistes s'han dirigit als dos grups radicalitzats perquè han perdut la confiança en els seus líders palestins. "El lideratge de Fatah ha creat un buit i altres grups palestins es mouen per omplir-lo cooptant jovent", ha declarat aquest cap de setmana. L'alt funcionari ha atribuït l'augment de la popularitat del terrorisme islàmic al fet que Fatah continua perdent terreny davant d'Israel i l'islamisme radical. L'autoritat palestina hauria perdut gran part de la seva credibilitat entre els palestins a causa de les operacions de les forces de seguretat de l'Estat d'Israel a Cisjordània. Per tot això, tal com ha explicat Tirawi a The Jerusalem Post, s'espera una creixent escalada del conflicte i de la violència a la zona.
"La relació entre el poble palestí i l'autoritat palestina s'ha vist greument minada. La gent ha perdut la confiança en l'autoritat palestina, que s'enfronta a una situació molt vergonyosa, sobretot pel que fa al seu rendiment de seguretat", ha argumentat Tirawi. És en aquest buit de seguretat i de confiança que han irromput els terroristes de la Gihad i de Hamàs per pescar simpaties i cooptar combatents.
Però no només hi ha aquest factor extern, sinó l'intern. L'Autoritat Palestina té problemes interns a causa dels moviments per rellevar Mahmud Abbas, degut a la seva avançada edat, cosa que s'agreuja per l'absència del Consell Legislatiu i d'un sistema judicial palestí. El poder executiu ho controla tot, "i això ha portat a molts sindicats a convocar protestes i vagues”, ha indicat Tirawi. El Consell Legislatiu palestí està paralitzat des del 2007, quan Hamàs va prendre el control de la Franja de Gaza amb un cop d'estat. Tot plegat fa que la situació sigui inestable a localitats com Nablús i Jenín, on hi circulen persones armades dels grups més radicals.
Alto al foc a Gaza
Israel i la Gihad islàmica van pactar la setmana passada un alto al foc mediat per Egipte. Es va arribar a un acord per alliberar el líder terrorista Bassem Saadi, fet que va ajornar l'anunci del cessament dels atacs. En el pacte firmat, El Caire es compromet a ajudar en l'alliberament de Saadi a més de Khalil Awawdeh. La detenció del terrorista va fer esclatar les tensions entre Israel i la Gihad. Els terroristes van amenaçar d'atacar i va provocar que Israel mogués fitxa. Van bloquejar els passos d'entrada a Gaza, que ha quedat pràcticament sense combustible i va decidir llençar una operació militar el divendres, que ha deixat ja una trentena de morts, entre ells dos líders de l'organització gihadista.
Per l'altra banda, almenys tres israelians, entre ells dos militars, van resultar ferits per més de 700 coets disparats per la Gihad, la major part d'ells interceptats pel sistema defensiu antimíssils, la Cúpula de Ferro. Durant les negociacions Israel va acceptar aturar els atacs, però la Gihad s'hi va negar. Hamàs, que és qui governa a Gaza, no participa en les converses i no ha fet declaracions sobre l'enfrontament actual a la Franja. Tot i això, segons The Jerusalem Post, haurien pressionat perquè els gihadistes acceptin l'alto el foc. Cal recordar que la Gihad Islàmica, que té el suport de l'Iran, intenta arrabassar el poder de Hamàs a la franja de Gaza.