Hamàs ha informat d'enfrontaments amb l'exèrcit d'Israel al nord i sud de Gaza. Segons destaca Reuters, el grup islamista ha dit que els seus militants han disparat metralladores i míssils antitancs contra les forces d'Israel al nord i sud de Gaza, aquest dimarts, mentre tancs d'infanteria d'Israel atacaven la principal ciutat de l'enclavament, generant preocupacions sobre la difícil situació dels civils palestins.
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i els atacs a Gaza
Israel ha ampliat les operacions terrestres a Gaza en els últims dies, avançant fins a la ciutat de Gaza des de dues direccions, i s'informa que hi ha tancs a la carretera principal nord-sud en un aparent esforç per tallar la franja en dos. En aquest sentit, les brigades al-Qassam, el braç armat del moviment de Hamàs que governa Gaza, segons han dit militants, que es van enfrontar aviat dimarts amb les forces d'Israel "que van invadir l'eix sud de Gaza, incloent-hi metralladores, i van atacar quatre vehicles amb míssils al-Yassin 105", referint-se als míssils de producció local.
Els militants també han atacat amb míssils dos tancs al nord-est de Gaza, segons ha dit al-Qassam. Malgrat tot, Reuters destaca que no ha pogut confirmar els informes de combats i que Israel tampoc ha fet comentaris al respecte.
Hi ha crims de guerra comesos per Hamàs o Israel?
Els enfrontaments entre Hamàs i Israel deixen també algunes preguntes sobre els crims de guerra. L'ONU ha dit que l'assassinat indiscriminat per part de Hamàs de més de 1.400 combatents, incloent-hi nens, i el segrest d'uns 200 més com a ostatges i escut humà a Gaza és un crim, segons el dret internacional humanitari.
“Els informes que grups armats de Gaza han matat a trets centenars de civils desarmats són avorribles i no es poden tolerar. Prendre ostatges civils i utilitzar civils com a escuts humans són crims de guerra”, ha afirmat. Els experts legals van dir que Hamàs i altres grups com la Jihad Islàmica també poden ser culpables de crims de guerra per disparar milers de coets des de Gaza cap a Israel.
En aquest sentit, l'ONU també ha destacat que Israel podria estar cometent el crim de guerra de càstig col·lectiu a través del setge al territori de Gaza. El Comitè Internacional de la Creu Roja va estar-hi d'acord. "Les instruccions donades per les autoritats israelianes perquè la població de la ciutat de Gaza abandoni immediatament casa seva, juntament amb el setge total, negant-los explícitament aliments, aigua i electricitat, no són compatibles amb el dret internacional humanitari", ha constatat.
Amnistia Internacional ha traslladat que havia "documentat atacs israelians il·legals, inclosos atacs indiscriminats, que van causar víctimes civils massives i han de ser investigats com a crims de guerra".
Human Rights Watch ha posat de manifest que “s'han comès i es continuen cometent múltiples crims de guerra a Israel i Palestina, amb greu preocupació que les forces israelianes i els grups armats palestins estiguin duent a terme atacs il·legals i indiscriminats que danyin els civils”.