Ucraïna necessita renovar les seves lleis laborals i centrar els esforços per privatitzar milers d'empreses. Això és el que hauria de fer el país per intentar salvar l'economia. Alexander Rodnyansky, assessor del president, Volodímir Zelenski, ha dit que el país devastat per la guerra necessitava accelerar els esforços per reformar les indústries mentre buscava reconstruir-se després de la invasió russa.
Rodnyansky hauria dit a The Guardian que el govern ucraïnès necessitava "crear les bases per a un ràpid creixement econòmic" i al mateix temps, finançar el conflicte. Ucraïna s'enfronta a una crisi del deute, així com a una inflació de més del 20%, mentre el país calcula el cost de l'ofensiva russa. Rodnyansky, que també és professor de la Universitat de Cambridge, ha dit que "rebre més ajuda estrangera és la manera més fàcil de finançar la guerra", malgrat que s'estaven realitzant esforços per reduir la despesa i recaptar impostos i emetre deute per finançar els esforços.
Les opcions d'Ucraïna per fer front a la crisi
Zelenski i el seu equip han estat examinant les prioritats per reconstruir l'economia, incloent-hi els esforços que ja havien fet abans de la guerra per renovar lleis laborals dels anys 50. "Tenim problemes profunds amb el nostre codi laboral, desenvolupat a la dècada del 1970, que cal ser revisat". És a dir, un codi laboral de l'època soviètica. "Hem d'aconseguir un enfocament més lliberal, com Dinamarca, amb un mercat laboral flexible perquè necessitem posar-nos al dia".
En aquest sentit, l'economista destaca que peculiaritats del sistema postsoviètic havien alimentat la burocràcia. "Si vols deixar que algú se'n vagi de vacances, hi ha quatre pàgines de tràmits burocràtics que has de passar". "També hi ha coses més convencionals per reformar: facilitat de contractació, facilitat d'acomiadament, indemnització per acomiadament, horaris i contractes flexibles i contractes fixos".
I això, és clar, ha provocat cert nerviosisme entre les organitzacions laborals. Aquestes ja han expressat la seva preocupació per tots els drets dels treballadors. En aquest context d'incertesa, l'assessor ucraïnès també ha constatat que estava a favor de revisar els salaris mínims, tot i que de les seves paraules, no queda massa clar si aquesta revisió podria produir-se en negatiu o positiu. "Necessitem assegurar-nos que no sigui massa alta perquè l'economia s'està esfondrant". D'aquesta manera, constata que cal "assegurar que no augmenti l'atur".