El drama dels ostatges que van ser segrestats per Hamàs en la seva incursió a Israel el 7 d’octubre, que va desencadenar la guerra de Gaza, ha viscut un nou capítol tràgic amb l’anunci que han fet avui les Forces de Defensa d'Israel (FDI) de la troballa aquest dissabte de sis cossos d’ostatges en un túnel subterrani de la zona de Rafah, a Gaza. Entre ells hi ha el cos de l'israelià nord-americà Hersh Goldberg-Polin, la mort del qual va confirmar la família en un comunicat, i els d'Eden Yerushalmi, Carmel Gat, Almog Sarusi, Alex Lobanov i Ori Danino. La notícia ha estat un cop molt dur per les famílies dels captius i un motiu més d’angoixa, perquè temen que el temps s’estigui acabant per les persones que s’estimen, i també de ràbia contra el govern de Benjamin Netanyahu. La mort de Hersh Goldberg-Polin ha estat especialment colpidora per l'opinió pública, perquè el seu rostre era dels més coneguts i s’havia convertit en un símbol del patiment dels ostatges gràcies a la intensa campanya diplomàtica i mediàtica que van fer els seus pares per intentar la seva alliberació.

La lluita incansable dels Goldberg-Polin

"Amb el cor trencat, la família Goldberg-Polin està devastada en anunciar la mort del seu estimat fill i germà, Hersh. La família agraeix a tots el seu amor i suport i demana privadesa en aquests moments", han anunciat len un comunicat difós aquest diumenge. Rachel i John, els pares de Hersh, van iniciar una croada incansable el 7 d’octubre que els va portar a ser dels que més han pressionat al primer ministre israelià Benjamin Netanyahu perquè arribés a un acord que garantís el retorn dels ostatges, i s’han reunit periòdicament amb alts funcionaris de Washington per insistir en la causa dels captius. Fins i tot, van estar presents a la recent convenció demòcrata a Chicago, on van fer una emotiva crida per aconseguir ajuda. “Qualsevol que sigui pare o hagin tingut un pare pot intentar imaginar l'angoixa i la misèria que Jon i jo i totes les famílies dels ostatges estem suportant. Vivim en un altre planeta”, va dir Rachel Goldberg-Polin, mentre el seu marit, afegia que “estem en una convenció política, però la necessitat de què el nostre únic fill i tots els estimats ostatges tornin a casa no és una qüestió política, és una qüestió humanitària, va declarar” Jon Polin. El seu discurs va ser rebut amb una prolongada ovació i crits unànimes de "porteu-lo a casa" pels milers de delegats demòcrates presents a la convenció, fent-se ressò d'una frase que s'ha convertit en un mantra a Israel per a les famílies dels segrestats.

Indignació de Joe Biden

Com ha expressat l’advocat de drets humans Arsen Ostrovsky en una publicació a la xarxa X,  “Rachel Goldberg-Polin, mare d'Hersh, es va convertir també en la mare que simbolitzava el rostre de la defensa dels ostatges. Una dona de força hercúlia i determinació sense fi. Avui el cor es trenca per a ella i la família Goldberg-Polin…” També el president nord-americà Joe Baden, en un comunicat difós per la Casa Blanca, es va mostrar “devastat i indignat” i va retre homenatge als pares de Hersh Golden-Polin. “Han estat valents, savis i ferms, fins i tot quan han suportat l'inimaginable", va dir Biden. "Han estat implacables i irreprimibles defensors del seu fill i de tots els ostatges retinguts en condicions inconcebibles".

Mutilat el dia de l’atac

Hersh, de 23 anys, assistia com molts altres joves al festival de música nova Re'im quan va passar l'atac de Hamàs, en el que van resultar mortes 1.200 persones i es van prendre uns 250 ostatges. El jove israelià-nordamericà es va poder amagar en un refugi antiaeri amb els seus amics. Segons explica la CNN quan els militants de Hamàs van començar a llençar granades al búnquer, Hersh va començar a tirar-les fora, però una va explotar i va perdre el braç esquerre (ell era esquerrà) des de l’altura del colze. Quan va acabar el tiroteig, homes armats de Hamàs se’l van emportar per la força. Va ser la darrera vegada que el van veure amb vida fins que sis mesos després de la captura, a l’abril, va aparèixer en un vídeo d’ostatges difós per Hamàs sense part del braç esquerre i amb els cabells curts. Parlant en hebreu va explicar que portava “aquí quasi 200 dies” i demanava als seus pares que es mantinguessin forts per ell. Quatre mesos després, la lluita dels Goldberg-Polin ha patit el pitjor desenllaç possible.

Hersh Goldberg-Polin, amb el braç mutilat, apareix en un vídeo de Hamàs el passat abril

El somni truncat

Nascut a Oackland (Califòrnia), Hersh va emigrar amb la seva família a Israel quan tenia vuit anys, i segons la seva mare, era una persona "alegre, relaxada, de bon humor, respectuosa i curiosa" a qui li encantaven el futbol i la música” i que estava “obsessionat amb la geografia i els viatges des que era petit", fins al punt que tenia la seva habitació repleta d’atles, globus terraqüis, mapes i revistes de National Geographic”, com va explicar la seva mare al discurs de la convenció demòcrata. El somni de Hersh era fer la volta al món, cosa que tenia previst fer després de tornar del festival de música, segons la seva mare, però serà un somni que mai es complirà.

L’exèrcit va arribar tard

Les Forces de Defensa d'Israel van informar que dissabte van localitzar i van recuperar els cossos de sis ostatges en un túnel subterrani controlat per Hamàs a la zona de Rafah, a Gaza, i els van tornar a territori israelià. L’exercit va assegurar que els ostatges van morir “poc abans” de què les tropes poguessin arribar fins on es trobaven. A més de Hersh, els altres ostatges que han estat trobats morts al túnel també van ser capturats en el festival de música nova. Lobanov, de 32 anys i pare de dos fills, i Yerushalmi, de 24, atenien la barra del bar, segons el Fòrum de Famílies d'Ostatges. Danino, de 25 anys, i Sarusi, de 27, també eren al festival, mentre que Gat, de 40 anys, va ser segrestada al quibuts Be'eri. Havia estat visitant els seus pares quan militants de Hamàs van assaltar la comunitat propera a la frontera de Gaza, matant i prenent ostatges al seu pas.

Creix la pressió sobre Netanyahu

Amb aquestes baixes, el nombre d’ostatges que es troben captius des del 7 d’octubre es redueix a 97 i la pressió creix sobre Netanyahu, tot just quan la recuperació dels cossos s’ha produït el mateix dia que ha començat les pauses humanitàries per la vacunació de la pòlio a Gaza, però amb les converses per arribar a un alto el foc estancats. Representants de les famílies d'ostatges han demanat comparèixer públicament Netanyahu, mentre que el seu propi ministre de Defensa, Yoav Gallant, li ha urgit revocar la decisió de mantenir tropes israelianes en la línia divisòria de Gaza amb Egipte, coneguda com a corredor Filadèlfia, un dels esculls per a un possible acord.

"Des de fa més de dos mesos està sobre la taula un acord per al retorn dels ostatges. Si no fos pels retards, el sabotatge i les excuses, aquells les morts dels quals hem sabut aquest matí probablement encara estarien vius", ha lamentat el Fòrum d'Ostatges i Famílies Desaparegudes, que ha anunciat més manifestacions a Jerusalem i Tel Aviv. El president d'Israel, Isaac Herzog, per part seva, ha demanat disculpes "en nom de l'Estat d'Israel" a les famílies dels sis ostatges i ha promès seguir lluitant "sense descans" contra Hamàs. 

 

Manifestació demanant contra Netanyahu i reclamant el retorn dels ostatges (Europa Press)

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!