El grup xiïta libanès Hezbollah ha anunciat aquest dissabte que ha llançat 62 projectils contra un dels principals centres d'intel·ligència al nord d'Israel, en la seva primera resposta a l'assassinat del número dos del moviment islamista palestí Hamàs, Saleh a l'Arouri, als afores de Beirut. A les 8.10 hora local (6.10 GMT), combatents de la formació armada han disparat desenes de projectils "de diversos tipus" contra la Base de Vigilància Aèria de Meron, un dels dos centres amb aquestes característiques a l'Estat jueu, ha informat Hezbollah en un comunicat, informa l'agència Efe.
Segons la nota, les instal·lacions atacades s'ubiquen al cim de la muntanya "més alta de la Palestina ocupada" -un altre pic major a mans israelianes pertany al Golan arrabassat a Síria- i són les úniques destinades a l'"administració, vigilància i control aeri" al nord d'Israel. "No hi ha cap alternativa important a la Base de Meron", ha afirmat Hezbollah, en explicar que l'Estat jueu només compta amb un altre centre similar al sud del país. L'exèrcit d'Israel ha confirmat l'atac, i ha efectuat un contraatac que asseguren que ha colpejat "la cèl·lula terrorista responsable dels llançaments".
Bombardeig atribuït a Israel, però no assumit oficialment
El llançament d'aquest dissabte és una resposta a un bombardeig atribuït a Israel que dimarts passat va posar fi a la vida d'Al Arouri i unes altres sis persones als suburbis meridionals de Beirut, un important bastió del moviment xiïta que no havia estat atacat des de la seva guerra de 2006 amb l'Estat jueu. Ahir mateix, el secretari general de Hezbollah, Hassan Nasrala, havia alertat que l'assassinat del seu "germà i amic" de Hamàs "no passaria sense resposta" i havia advertit que "definitivament s'apropaven" represàlies pel bombardeig, del qual Israel no ha assumit l'autoria oficialment.
"No guardarem silenci davant d'una violació d'aquest nivell, perquè això significaria que tot el Líban quedaria exposat. Totes les ciutats, els pobles, les figures estarien exposats", havia dit el clergue xiïta en un discurs. La formació libanesa i les forces israelianes estan embardissades en intens foc creuat a través de la frontera entre ambdós països des del passat 8 d'octubre, mentre que l'atac d'aquesta setmana als suburbis de Beirut ha elevat les pors d'una escalada més important.
Qui era Al-Arouri?
Al-Arouri, mort aquesta setmana, havia estat també el fundador de les Brigades Izz ad-Din en-Qassam, el braç armat del grup islamista, responsable de diversos atacs contra Israel, com la massacre del passat 7 d'octubre. Així, era una de les persones més buscades pel govern israelià, però també dels Estats Units, que oferien una recompensa de fins a 5 milions de dòlars per a qui oferís informació que ajudés a trobar-ho.
Al-Arouri, també conegut sota els noms Salih Suleiman i Abu Muhammad, va néixer el 1966 a Ramallah, a Cisjordània. Quan era un estudiant de la xaria a la Universitat d'Hebron, el 1986, va ser escollit com a líder de la facció islàmica estudiantil. Els Estats Units situen en aquest moment l'inici dels seus vincles en Hamàs, grup en el qual ascendiria fins a convertir-se en un dels seus principals líders.