Segons la revista Forbes, un total de 49 multimilionaris han donat suport a Donald Trump en la campanya electoral de les presidencials del passat 5 de novembre. El mateix mitjà va identificar almenys 100 multimilionaris involucrats en les campanyes de la demòcrata Kamala Harris i el candidat republicà que va guanyar els comicis, i en aquella competició, la vicepresidenta sortia en la pole, amb 76 multimilionaris recolzant a la vicepresidenta. Entre els 49 que es van mullar per Trump, 26 van donar almenys un milió de dòlars a les arques republicanes. Són blancs, la majoria relacionats amb els sectors immobiliaris i de l’energia, també de Silicon Valley -on el vicepresident electe JD Vance té lligams pel seu passat- i tots ells han pres partit pel republicà esperant que les seves polítiques siguin beneficioses pels seus interessos. Trump tindrà una llarga cua de milionaris que li reclamaran, què hi ha del meu?
Elon Musk, el més ric del món
El magnat més conegut i que ha pres un protagonisme significatiu en la campanya de Trump és Elon Musk, que a finals de maig va recuperar el títol de persona més rica del món, amb una fortuna estimada de 243.700 milions de dòlars a 1 de setembre. L’amo de Tesla, SpaceX, la xarxa X o la seva nova empresa d’intel·ligència artificial, xAI, va participar molt activament en la campanya de Trump; en mítings -com el de Pensilvània fa un mes-, fent multitud de declaracions en favor del republicà, posant la seva xarxa social al seu servei -va publicar centenars de missatges de suport- i amb la donació de més de 118 milions de dòlars a través de l’America PAC (una organització que recapta i distribueix fons de campanya per triar o derrotar candidats polítics) per recolzar Trump.
En el seu discurs de la victòria, Trump va dedicar quatre minuts a elogiar la figura d’Elon Musk. Va mostrar la seva admiració, el va qualificar de “supergeni”, va dir que havia “nascut una estrella, Elon!” i fins i tot “t’estimo”, li va dir públicament. Trump no va dubtar a posar Elon Musk al telèfon en la conversa que va mantenir amb el president ucraïnès Volodímir Zelenski. S’ha especulat amb la possibilitat que Musk acabi tenint una participació activa en el govern de Trump. El mateix president electe ha alimentat aquesta opció. Durant la campanya, va prometre que si guanyava les eleccions, fitxaria Musk perquè fes retalls en l’Administració, i es va insinuar que Musk podria liderar un Departament d’Eficiència Governamental (DOGE en anglès) amb l’objectiu de retallar dos bilions de dòlars o més del pressupost federal.
A l’hora de la veritat, però, sembla poc probable que Musk acabi tenint un paper oficial en el govern de Trump. El republicà ha afirmat que Musk “no vol estar en el gabinet” i el mateix magnat afirma que no necessita “ni paga, ni títol ni reconeixement”, però si espera que les polítiques del pròxim inquilí de la Casa Blanca afavoreixin els seus interessos. Una exempció d’impostos a les grans fortunes suposaria desenes de milers de milions de dòlars per Musk en els quatre anys vinents, i les empreses de Musk, especialment SpaceX, també tenen molts interessos amb agències governamentals, com la NASA, i el Departament de Defensa, el que es pot traduir en més contractes.
Desregulació i retallades fiscals
Però, a més d'Elon Musk, altres multimilionaris nord-americans també han donat suport a Trump esperant polítiques econòmiques que afavoreixin la desregulació econòmica i sigui un estímul pels grans negocis, també esperen retallades fiscals, polítiques energètiques per impulsar la producció d’energia i l’extracció de petroli; l’augment dels aranzels a les importacions estrangeres, especialment les xineses i polítiques de protecció per a la indústria nord-americana. Són milionaris creuen que les polítiques de Trump mantindran la fortalesa de l'economia, el mercat borsari dels Estats Units o la política exterior, com són els casos de Miriam Adelson, o Richard Uihlein.
Adelson i els interessos israelians
Miriam Adelson és hereva de l’imperi de casinos Las Vegas Sands Corporation, proisraeliana i pro-Netanyahu. Va donar 100 milions de dòlars durant el tercer trimestre al Trump PAC. S’ha especulat molt sobre els interessos polítics que hi ha darrere la generosa donació d’Adelson, cinquena dona més rica del món, amb un patrimoni net estimat de 34.400 milions de dòlars. Segons algunes informacions, Adelson ha donat suport a Trump buscant influir en la política exterior nord-americana amb Israel, i s'especula que va posar com a condició l’annexió israeliana de la Cisjordània ocupada i el reconeixement nord-americà de la sobirania israeliana en totes les regions del territori.
També Richard Uihlein, fundador de l’empresa d’envasos Uline i la seva esposa Elisabeth, van ser uns importants donants de Trump. Com a fundadors d'Uline, una empresa de subministraments industrials amb ingressos anuals estimats en més de 6.000 milions de dòlars, els Uihlein tenen interès en polítiques que beneficiïn el seu negoci, com ara reduccions d'impostos o desregulació.
Altres magnats destacats que figuren en el seu bàndol són Bill Ackmann, fundador de Pershing Square Capital Management, una important firma de gestió de fons de cobertura (hedge fund) enfocada a inversions de valor en empreses de gran capitalització, amb una cartera valorada en més de 10.000 milions de dòlars. També Marc Andreessen (cofundador d’Andreessen Horowitz), Dan Snyder (antic propietari de l’equip de l’NFL Washington Commanders), Linda McMahon (exdirectiva de WWE), Diane Hendricks (propietària d’ABC Supply), Bernard Marcus (cofundador de Home Depot), Robert ‘Woody’ Johnson (propietari dels New York Jets), Steve Wynn (fundador de Wynn Resorts), Kenny Troutt (empresari del sector de les curses de cavalls), Geoffrey Palmer (magnat immobiliari de Los Angeles) o Timothy Mellon (hereu de la família Mellon).
Magnats que no han fet donacions
També hi ha alguns multimilionaris que, si bé han pogut compartir la seva simpatia política en algun moment amb algun dels dos partits, no han fet cap donació financera a cap dels candidats. Són els casos de Jeff Bezos (Amazon), el quart home més ric del món, Warren Buffett (Berkshire Hathaway), Mark Zuckerberg (CEO de Meta i cofundador de Facebook), Bill Gates (cofundador de Microsoft), Jamie Dimon (CEO de JPMorgan Chase, el banc més gran dels Estats Units), Ray Dalio (cofundador de Bridgewater Associates, el fons més gran de cobertura del món), Sergey Brin (cofundador de Google), Larry Ellison (Oracle, segona persona més rica del planeta) i Ken Griffin (Citadel).