El primer ministre ucraïnès, Denis Shmihal, ha afirmat que una caiguda del seu país en la seva guerra amb Rússia podria derivar en "una III Guerra Mundial", alhora que va demanar "fons" per poder protegir el seu país, en unes declaracions a la cadena britànica BBC. Shmihal ha fet aquestes afirmacions al canal públic de televisió en instar el Congrés dels Estats Units que aprovi un projecte de llei que fa temps que està estancat.
En declaracions fetes des de Washington, el polític ucraïnès va expressar un "optimisme caut" davant la possibilitat que la Cambra de Representants dels EUA aprovi una mesura per la qual es destinarien 61.000 milions de dòlars (uns 71.000 milions d'euros) a Kíiv.
Està previst que la Cambra de Representants d'aquest país voti aquest dissabte un paquet d'ajudes per a Ucraïna que també inclouria Israel i l'Indopacífic, i el president nord-americà, Joe Biden, s'ha compromès a signar la mesura immediatament si els legisladors autoritzen els fons, després de diversos mesos de retards al Congrés. "Necessitem aquests diners ahir, no demà, no avui. Si no protegim Ucraïna... Ucraïna caurà. El sistema global de seguretat serà destruït i tothom haurà de trobar un nou sistema de seguretat", ha advertit Shmihal.
El primer ministre ucraïnès ha assenyalat que una hipotètica caiguda del seu país a la guerra amb Rússia derivaria en "molts conflictes, molts tipus de guerres i al final això podria portar a una III Guerra Mundial".
Putin no seurà en una taula de pau si Ucraïna perd la guerra
Si Ucraïna perd la guerra, el president rus, Vladímir Putin, no negociarà mai la pau, ha assegurat aquest dijous el cap de la diplomàcia italiana, Antonio Tajani, en l'obertura de la reunió del G7 d'Exteriors a l'illa de Capri.
"Ajudar Ucraïna significa treballar per a la pau, perquè si Kíiv perd, Putin mai s'asseurà a la taula de la pau", ha dit Tajani, en destacar que la trobada dels ministres de les set democràcies més riques del món comptarà també amb la presència del Secretari General de l'OTAN, Jens Stoltenberg, i el ministre ucraïnès d'Exteriors, Dmitró Kuleba.
Tajani ha recordat als seus col·legues dels Estats Units, Canadà, Japó, el Regne Unit, França i Alemanya, als quals s'hi ha sumat Josep Borrell, l'Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat de la UE, que l'objectiu del G7 és" ser portadors de pau amb la força de la diplomàcia".
"Som les grans democràcies liberals del món. Treballem junts per garantir la pau, el creixement i l'estabilitat. La nostra força és la unitat i compartir valors. El G7 és un lloc on compartim valors", ha dit en el discurs d'obertura de la reunió.