L'esperat anunci dels aranzels de Donald Trump va deixar el món sorprès per molts motius, un dels quals és perquè en la llista aranzelària hi havia illes inhabitades o que mai havien comerciat amb els Estats Units. És el cas de les illes Heard i McDonald, on només viuen pingüins i foques, i l'illa Norfolk, amb poc més de 2.000 habitants, les quals mai han comerciat amb els EUA. Totes aquestes illes formen part del territori d'ultramar d'Austràlia, el govern del qual ha advertit: “No hi ha cap lloc segur al planeta”. Tanmateix, per què ha passat això? És només un fet arbitrari? Si bé el govern republicà no ha detallat motius, The Guardian ha analitzat les dades d'importació dels EUA i els registres d'enviament i apunta una hipòtesi: un error d'etiquetatge.
El govern de Trump ha calculat els aranzels d'acord amb les dades comercials del país dels darrers anys. Tanmateix, si les dades són incorrectes, es pot donar un estrany efecte dominó. Les dades mostren, com a mínim en part, que s'han registrat enviaments erròniament etiquetats com a procedents de les illes Norfolk, Heard o McDonald, en comptes del seu origen real.
Per exemple, es van classificar diversos enviaments de mercaderies com a originaris d'aquestes illes quan ni l'adreça de l'empresa, ni el port de sortida de l'enviament ni el port de destinació es trobaven en aquests territoris.
El cas de Norfolk: més aranzels que Austràlia
Els aranzels a les illes Heard i McDonald han despertat curiositat, ja que són territoris al mig del no-res, habitats per fauna marina i d'on no es registra una visita en una dècada. Tot i això, el cas de les illes Norfolk no es queda pas enrere. Aquest territori a 1.600 quilòmetres de Sydney i amb 2.188 habitants, ha estat castigat amb uns aranzels del 29% sobre els seus productes, 19 punts percentuals més que la resta d'Austràlia, tot i no tenir cap relació comercial amb els EUA.
George Plant, l'administrador de l'illa Norfolk, va dir dijous al diari britànic “No es coneixen exportacions de l'illa Norfolk als Estats Units”. Però segons les dades del govern dels EUA, presentades per l'Observatori de Complexitat Econòmica, l'illa Norfolk va exportar béns als EUA per valor de 655.000 dòlars l'any 2023, i la seva principal exportació era calçat de cuir, per valor de 413.000 dòlars americans. Només hi ha una gran botiga de sabates a l'illa, Franks Shoes, i el gerent ha afirmat: “Som una botiga de sabates que ven als turistes que visiten l'illa i no exportem sabates als EUA ni tenim cap negoci amb els EUA”.
En canvi, el diari britànic ha trobat diversos registres d'enviaments que posaven com a adreça aquest territori australià, però no s'hi van dirigir mai. Per exemple, un gran enviament de botes Timberland van salpar des del port de South Riding a les Bahames cap a Miami, Florida, el desembre de 2023. Tanmateix, al rebut consta com que les botes venien de la direcció: 200 Domain Drive, Stratham 03885-2575, Norfolk Island. L'adreça de les oficines de la famosa marca de calçat és en realitat: 200 Domain Drive, Stratham, New Hampshire. L'empresa s'ha abstingut de donar detalls, però només aquell enviament s'ha valorat en 315.000 dòlars.
No és l'únic rebut que posa erròniament l'Illa de Norfolk com a origen de les mercaderies. Un altre exemple és el de dues companyies de Norfolk, el Regne Unit, una d'aquaris i l'altra d'acer, que han reportat per error haver enviat els seus productes des de l'illa del Pacífic.