El moviment feminista del país ha celebrat als carrers la històrica decisió parlamentària de despenalitzar l'avortament, un cop la Cambra de Diputats argentina ha aprovat un projecte de llei en auqest sentit. La decisió haurà de debatre's a partir d'aquest moment en el Senat, una institució molt més conservadora.

El debat sobre la despenalització de l'avortament va pintar de verd, durant gairebé més de 24 hores, les avingudes, el color insígnia de la Campanya Nacional pel Dret a l'Avortament Legal, Segur i Gratuït, la impulsora de la iniciativa, que estableix que tota persona gestant té dret a interrompre el seu embaràs durant les primeres 14 setmanes.

Reacció del president


El ple va arrencar amb un centenar de diputats a favor de la legalització, i un altre centenar, en contra, i una vintena que encara no s'havia pronunciat. Durant les 23 hores que va durar el debat, alguns d'indecisos van anar posicionant-se i, fins i tot, alguns legisladors van canviar la seva actitud, fins a la |renyida votació final, que va acabar amb 129 vots a favor, 125 en contra i una abstenció.

El president Maurici Macri, personalment contrari a l'avortament però que havia donat llibertat de consciència als integrants del seu partit, va valorar en un acte que es va tractar d'un "debat històric, propi de la democràcia" en el que tots van poder dirimir les seves diferències per apostar pel "diàleg". Després del resultat, el crit unificat dels legisladors a favor de la despenalització que va explotar a l'interior de la Cambra Baixa es va unir als salts d'alegria i les llàgrimes de les dones, moltes d'elles adolescents, que, des de fora, van veure complert un desig que semblava impossible fa uns mesos.

"Les 24 hores sense dormir i parades no van ser un impediment sinó un moment de trobada|encontre, de sororidad (germandat entre dones) i d'empenta perquè aquesta llei al carrer es faci escoltar i els diputats i diputades van escoltar, per sort, les nostres veus", va assenyalar Gabriela Bombart, una de les manifestants que va passar tota la nit al carrer.

El Codi Penal

L'ocorregut aquest dijous li genera una "alegria immensa" perquè es va poder fer un pas més per aconseguir un "deute de la democràcia" com és l'avortament legal, segur i gratuït, la qual cosa reflecteix que "el feminisme és més viu que mai".
 
La lluita es traslladarà ara al Senat, la cambra més conservadora, on els seus 72 integrants hauran de debatre el projecte i rebutjar-lo o aprovar-ho de manera definitiva, tot i que encara és una incògnita en quin termini succeirà.

Segons l'Unicef, a l'Argentina, neixen anualment gairebé 3.000 nadons de nenes d'entre 10 i 14 anys i, segons Amnistia Internacional, l'avortament és la principal causa de mort materna a 17 de les 24 províncies. El Codi Penal vigent al país sud-americà des de 1921 considera l'avortament un delicte, encara que preveu que "no és punible" quan és necessari evitar un perill per a la salut de la dona o si l'embaràs és producte d'una violació.