Els darrers bombardejos russos sobre Ucraïna s'han cobrat la vida de diverses persones i han causat grans danys a infraestructures crítiques pel país. Les imatges de la capital de nou sota el setge dels atacs aeris del Kremlin ha centrat la majoria de les mirades, però més que la retornada amenaça de bombardejos, les autoritats ucraïneses estan preocupades per l'impacte d'aquests nous atacs. "Des del 10 d'octubre, el 30% de les centrals elèctriques d'Ucraïna han estat destruïdes, provocant apagues massives a tot el país", ha afirmat el president ucraïnès. Volodímir Zelenski, a través de les xarxes socials. En altres paraules, Ucraïna està a punt de començar un hivern sense gairebé un terç de les seves centrals elèctriques.
Les forces russes han assegurat que els seus objectius eren estratègics, és a dir, les mateixes centrals elèctriques. Tot i això, els bombardejos russos perpetrats amb drons kamikaze iranians són inexactes i sovint han impactat contra edificis civils. De manera que a la pèrdua de capacitat de generar electricitat se li suma la pèrdua de vides civils i la destrucció d'edificis residencials.
Tot plegat deixa a Ucraïna en una situació extremadament complexa de cara a un hivern que s'aproxima inexorablement. Segons recorda The Guardian, en el passat Ucraïna va ser una gran exportadora d'energia connectada a la xarxa europea. Tanmateix, ara el govern prepara a la seva població per futures restriccions d'electricitat. El número dos de l'oficina del president, Kyrylo Tymoshenko, va advertir a través de la televisió nacional que els ciutadans s'han de preparar per a "apagades permanents" i la gent haurà d'estalviar energia.
Prioritats en el racionament d'energia
El mateix Tymoshenko ha reconegut que aquest hivern a Ucraïna serà "dur". Cal recordar que es tracta d'un país on en els mesos més freds de l'any la temperatura pot baixar fins als -10 °C i -20 °C. Les zones més afectades són a les primeres línies del front, com el Donbass, on ja no hi ha subministrament de gas per als apartaments. Les prioritats davant de l'escassetat d'energia més extrema són els hospitals i els llocs militars que tinguin generadors de seguretat, no pas els edificis residencials. Segons experts britànics, aquesta situació podria desencadenar un nou èxode d'ucraïnesos.