L'ex primer ministre del Japó Shinzo Abe ha mort aquest divendres després de ser disparat durant un míting a la ciutat de Nara. En el mateix lloc dels fets, la policia ha detingut un home, Tetsuya Yamagami, com a presumpte autor dels fets. Segons informa la televisió pública japonesa NHK, es tracta d'un home de 41 anys, de qui no es coneix la seva ocupació actual, qui ha afirmat a la policia que estava "insatisfet" amb l'exmandatari.
Tetsuya Yamagina, sospitós del magnicidi al Japó
Des de la cadena nacional, s'ha informat que, en ser detingut, ha assegurat que ha disparat a l'exmandatari perquè estava "insatisfet amb Abe i tenia com a objectiu matar-lo". Tanmateix, l'home ha afirmat: "No tinc rancor contra les creences polítiques de l'antic primer ministre". Finalment, Yamagami ha complert el seu objectiu, ja que el polític conservador ha mort unes hores més tard malgrat els esforços dels sanitaris.
Fins al moment s'han filtrat pocs aspectes del detingut, però els mitjans locals han pogut saber que Yamagami ha fabricat l'escopeta amb la qual ha assassinat a Abe. En les imatges captades per l'NHK i assistents al míting es pot veure com l'arma està formada pel que semblen dos tubs units amb fusta i cinta adhesiva.
A més, la cadena pública informa que fonts del ministeri de Defensa japonès han afirmat que Yamagami va formar part de l'exèrcit japonès. Concretament, va formar part de la Força d'Autodefensa Marítima durant tres anys, fins a l'any 2005. Actualment, la policia està investigant la casa del detingut, així com interrogant-lo a comissaria.
Tolerància zero a les armes al Japó
Les taxes de criminalitat al Japó són extremadament baixes, això propicia que sigui costum fer mítings a peu de carrer, amb poca seguretat i a prop dels electors. Així era el míting que estava fent Abe a la ciutat de Nara quan ha estat disparat. La violència armada al Japó no és gens comuna, ja que tenen una política molt restrictiva sobre la tinença d'armes. En aquest cas, el tirador ha utilitzat el que els mitjans locals assenyalen com una arma fabricada per ell mateix.
Segons recorda The Guardian, des de l'any 1958 hi ha una llei japonesa que especifica: "Ningú no pot tenir una arma de foc o armes de foc o una espasa o espases". El procés per aconseguir armes de foc és molt exigent i supervisat per les autoritats. Tot plegat fa que el Japó sigui un dels països amb un dels índexs de violència armada més baixos del món.
Tot plegat reforça la idea que molts mitjans comparteixen, així com les mateixes autoritats, de què Yamagami es va fabricar ell mateix l'arma amb la qual ha posat fi a la vida de l'exmandatari.