La Cambra dels Comuns ret un homenatge massiu a la reina Elisabet II, que va traspassar aquest dijous als 96 anys. Ha estat la nova primera ministra britànica, Liz Truss, l'encarregada d'inaugurar la tarda d'honors a la monarca en el parlament britànic, amb fins a 650 discursos diferents: un per cada diputat que ho hagi desitjat. La sessió parlamentària ha començat a les 12.00 hores (hora britànica) amb un minut de silenci i s'allarga fins a les 22.00 hores, per reprendre's dissabte. Els membres acordaran un "humil" discurs de condolença al nou rei Carles III, que serà presentat dilluns a Westminster Hall (l'edifici parlamentari). La mateixa Cambra dels Comuns emet en directe a Twitter tots els discursos:
Després del discurs que va fer dijous quan es va fer pública la defunció de la reina, Truss ha tornat a intervenir aquest divendres per recordar que Elisabet II d'Anglaterra "va ser una de les més grans líders que el món ha conegut" i "va reinventar la monarquia" per adequar-la a la modernitat. La nova premier, que dimarts va ser rebuda per la monarca després de ser escollida com a substituta de Boris Johnson, ha declarat també que el Regne Unit "ha crescut i florit" durant els setanta anys de regnat en els quals la reina ha demostrat la seva devoció a "la unió" d'Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord. Finalment, ha destacat que Elisabet II ha mantingut fins al final les reunions setmanals amb tots els quinze primers ministres que ha conegut. De fet, la mateixa Truss ha assegurat haver-se beneficiat del seu "savi consell".
Conservadors, laboristes, escocesos...
En aquesta línia, Boris Johnson ha pres la paraula per expressar la seva tristesa per la mort de la sobirana. En el seu primer discurs des que va deixar el càrrec de primer ministre britànic, el diputat conservador ha assenyalat que era la reina era "un punt de referència humà", fins al punt que alguns pensaven que era "eterna". Així mateix, també s'han pogut sentir les paraules de l'ex premier Theresa May: ha recordat la seva història preferida sobre com era de realista Elisabet II, que involucrava un pícnic al castell de Balmoral (Escòcia, on va morir la monarca) i un tros de formatge caigut a terra.
No només han parlat els conservadors. El líder laborista, Keir Starmer, ha destacat la presència constant de la reina a la vida de la majoria de britànics. El president de la Cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle (Partit Laborista), ha sortit vestit de negre i ha obert la sessió parlamentària amb un discurs en el qual ha recordat moments del regnat. També han pogut intervenir els independentistes escocesos de l'Scottish National Party (SNP), després que la primera ministra Nicola Sturgeon ja s'adrecés dijous al poble escocès per lamentar la defunció d'Elisabet II. I així, tenen dret a parlar tots i cadascun dels 650 diputats que formen part de la cambra baixa.