Centenars de milers de persones continuen als carrers de Hong Kong per protestar contra la polèmica llei d'extradició, la segona lectura de la qual, que estava prevista avui, ha estat posposada fins a nou avís davant de les mobilitzacions de rebuig del text legislatiu.

Als voltants de la seu del Parlament, malgrat el blindatge policial, continuen concentrats milers de manifestants, la majoria joves, que es van congregar per cridar consignes contra el Govern d'Hong-Kong amb màscares per no ser reconeguts i protegir-se del gas pebre que ha llançat la policia, mètode que ja va fer servir en els aldarulls aïllats registrats diumenge.

La policia ha començat a fer les primeres càrregues després que molts manifestants s'hagin vist forçats a abandonar els voltants de la seu del Legislatiu pels efectes del gas pebre.

Manifestants als voltants del Parlament, a Hong Hong. Foto: Efe

La policia encara està intentant desallotjar la seu la cambra i escortar els diputats que havien d'arribar al Parlament per llegir per segona vegada la polèmica llei, que permetria a la direcció de l'executiu local i als tribunals de Hong Kong tramitar les sol·licituds d'extradició de jurisdiccions sense acords previs —en particular, la Xina i Taiwan— sense supervisió legislativa.

Un país, dos sistemes

"La nostra empresa treballa amb molts clients estrangers i és molt important per a Hong Kong que es mantingui el principi rector d'un país, dos sistemes", ha comentat a Efe una manifestant, Crystal Lee. L'esmentat principi permet a la ciutat gaudir de llibertat d'expressió, de reunió i d'un sistema judicial amb garanties en teoria fins a la seva assimilació de la Xina, prevista per al 2047.

Una espanyola resident a Hong Kong, Pilar Aguilera Cacho, es va mostrar convençuda que es tracta d'una batalla perduda", perquè "Pequín acabarà prenent el control total". "Però si es deixa de lluitar llavors sí que ja no hi haurà cap esperança", va assenyalar la ciutadana espanyola. "Sens dubte em sembla un cop enorme a l'autonomia de Hong Kong. Em preocupa molt que Pequín la fes servir per amenaçar i perseguir els seus opositors aquí", va sentenciar.

Votació definitiva el 20 de juny

Mentrestant el president del Parlament de Hong Kong, Andrew Leung, avui ha decidit posposar fins a nou avís la reunió d'aquest òrgan en què estava previst dur-se a terme la segona lectura de la polèmica llei d'extradició, posada sobre la taula al febrer i la votació final del qual es preveu per al dijous 20 de juny.

En cas que s'aprovés, els tribunals locals podran revisar els casos d'aquesta índole individualment i utilitzar poder de veto per impedir certes extradicions, per bé que l'Executiu d'Hong-Kong insisteix que el text intenta tapar un buit legal.

Els manifestants, amb màscares davant de l'ús de gas pebre Foto: Efe

La llei ha topat amb l'oposició d'ampli espectre social, d'estudiants a empresaris, que han expressat la seva preocupació pel risc que residents a Hong Kong acusats de delictes siguin traslladats a la part continental de la Xina. D'aquesta manera, activistes locals, periodistes crítics o dissidents residents a Hong Kong també podrien ser enviats a la Xina continental per ser jutjats.

El règim comunista, mancat de mecanismes de fiscalització i sense separació real de poders, es va comprometre el 1997 —quan la sobirania de Hong Kong li va ser tornada de mans de Londres— a mantenir el sistema deixat pels britànics fins al 2047, per bé que la pressió de Pequín sobre l'arxipèlag augmenta progressivament.

Diferents organitzacions de defensa dels drets humans, com ara Amnistia Internacional, han expressat la seva preocupació, ja que la norma "permetria als acusats ser lliurats a un sistema judicial que no ofereix cap mena de protecció contra persecucions de motiu polític de les autoritats i hi és omplert de tortures i altres formes de maltractaments, confessions forçoses i judicis injustos".