Els 27 estats de la Unió Europea han arribat a un acord polític per superar el veto d'Hongria i poder tirar endavant l'ajuda de 18.000 milions d'euros destinada a Ucraïna, així com la imposició d'un tipus de societats mínim del 15%. Així ho ha anunciat durant la matinada de dilluns a dimarts la presidència de torn del Consell de la UE, en mans de la República Txeca, després d'un dia de llargues negociacions. A canvi, Budapest ha rebut el vistiplau per part del Consell del seu pla de recuperació i ha aconseguit descongelar una part dels fons de cohesió que tenia bloquejats pels reiterats incompliments en l'estat de dret.
El paquet de suport a Ucraïna i l'impost mínim a les multinacionals eren dues de les qüestions que es mantenien paralitzades des de feia setmanes precisament per la negativa d'Hongria. Davant les reiterades violacions en l'estat de dret per part del govern de Viktor Orban, la Comissió Europea va proposar el bloqueig de 7.500 milions d'euros del programa de cohesió i aturar l'entrega de 5.800 milions d'euros corresponent al pla de recuperació hongarès. Com a represàlia, el país va respondre amb bloqueigs i vetos en alguns dels temes que es consideraven prioritaris al conjunt de la Unió Europea. És per això que, després de desencallar les negociacions, la presidència txeca ha qualificat la fita de "mega acord".
El xantatge d'Orban
L'aixecament dels vetos per part d'Hongria ha permès al govern d'Orban aconseguir dues coses. Per una banda, rebre llum verda de la resta d'estats membres al seu pla de recuperació, l'únic que fins ara no comptava amb el suport de la UE. Budapest, però, encara no podrà accedir als 5.800 milions d'euros en ajudes directes que s'inclouen en el pla. Fins que el país no digui a terme les reformes necessàries per garantir l'estat de dret, aquestes ajudes continuaran congelades. No obstant això, i després de rebre el vistiplau del Consell, Hongria s'assegura que en algun moment haurà de rebre aquests fons.
Per altra banda, el país ha aconseguit desbloquejar una petita part dels fons de cohesió que tenia congelats. Davant les reiterades violacions sobre l'estat de dret, la Comissió Europea va proposar aturar l'entrega de 7.500 milions d'euros que havia de rebre el país, una xifra que equivalia al 65% de tres programes d'operacions. Amb l'aixecament dels vetos, aquesta quantitat passa a 6.300 milions d'euros (el 55% d'aquests tres programes). En un comunicat emès la matinada de dilluns a dimarts, el Consell justifica aquesta decisió defensant que, malgrat els incompliments, Hongria ha adoptat diverses mesures correctores que han estat "significatives", tot agraint la seva "cooperació" en el procés.
La darrera pífia d'Orban
L'ultradretà hongarès, acusat de corrupció, s'ha burlat de l'Eurocambra per l'escàndol de Qatar. El primer ministre d'Hongria ha publicat un mem a Twitter per recordar que els eurodiputats solen criticar el seu país per la manca de garanties democràtiques, quan realment es tracta d'un país amb manca de garanties democràtiques i ja no es pot considerar una democràcia plena.