El Govern d'Hongria recolza a Polònia després de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) polonès que ha determinat la supremacia del dret nacional sobre l'europeu, ha informat aquest dissabte l'agència de notícies MTI.
El decret del Govern, no publicat encara oficialment, "saluda la decisió del TC polonès que va determinar que el dret comunitari no és superior al nacional", afirma el portaveu del govern hongarès, Bertalan Hevesi. I és que segons el decret del Govern del primer ministre ultranacionalista, Viktor Orbán, "la supremacia del dret comunitari només existeix en el cas dels assumptes on la UE compta amb competències determinades pels Tractats Europeus".
El decret firmat per Orbán, gran aliat del Govern nacionalista conservador polonès, subratlla que la decisió del TC polonès va ser per "la mala pràctica de les institucions europees", que proven de reduir les competències nacionals "d'una manera sigil·losa".
El TC polonès va interpretar aquest dijous que alguns articles del Tractat d'adhesió a la UE són incompatibles amb la Constitució d'aquest país. Segons la resolució "els organismes de la UE operen fora dels límits de les competències atorgades per la República de Polònia i, per tant, determinades disposicions del tractat d'adhesió són inconstitucionals".
Crítiques de la Comissió Europea
La decisió de l'organisme polonès ha generat crítiques per part de la Comissió Europea (CE), la presidenta de la qual, Ursula Von der Leyen, va expressar divendres la seva "profunda preocupació" i va ordenar l'anàlisi del text del constitucional. "Els nostres tractats són absolutament clars. Totes les decisions del Tribunal Europeu són vinculants per a totes les autoritats dels països comunitaris", va emfatitzar Von der Leyen.
“La nostra màxima prioritat és garantir que els drets dels ciutadans polonesos estiguin protegits i que els ciutadans polonesos gaudeixin dels avantatges que proporciona la pertinença a la Unió Europea, igual que tots els ciutadans de la UE”, va insistir Von der Leyen. A més, va avisar que les companyies europees necessiten “certesa legal” sobre si Polònia aplicarà les lleis de la UE.
També el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va subratllar la supremacia del dret europeu i va prometre l'anàlisi de la resolució del TC polonès. "El tribunal de Justícia pot emetre qualsevol tipus de sentència i anul·lar les que vagin en contra del dret comunitari", va afirmar Reynders.
Hongria i Polònia són els dos països comunitaris contra els quals la CE ha obert expedients per les violacions del dret europeu, entre altres en matèria de separació de poders i independència judicial.