Hongria i Polònia mantenen el pols amb Brussel·les i han bloquejat el pressupost per als pròxims set anys de la Unió Europea i també el pla postpandèmia. En la reunió d'ambaixadors dels 27 on s'ha fet la votació del paquet econòmic, Budapest i Varsòvia han expressat "reserves", cosa que no ha permès aconseguir la unanimitat necessària.

Hongria i Polònia bloquegen l'acord perquè no veuen amb bons ulls un mecanisme que permetria congelar els fons europeus en cas que un estat no respecti l'estat de dret. El bloqueig al paquet, amb un total d'1,8 bilions d'euros, impedeix la posada en marxa del fons de recuperació de 750.000 milions d'euros acordat pels 27 al juliol per ajudar els estats a superar la crisi de la covid-19.

Segons ha anunciat el portaveu de la presidència alemanya de torn de la Unió Europea, Sebastian Fischer, Hongria i Polònia han bloquejat la decisió dels nous recursos propis, necessària perquè la Comissió Europea pugui emetre deute als mercats per finançar el fons de recuperació.

A més, aquest últim text ha de ser ratificat pels parlaments nacionals abans de poder anar als mercats, amb la qual cosa les emissions podrien començar entrat el 2021.

"Xantatge polític"

Hongria i Polònia tenen oberts sengles expedients de Brussel·les pels seus problemes amb l'Estat de Dret i han vingut rebutjant sistemàticament que es vinculin al mateix els fons comunitaris, dels quals són receptors nets.

"És un intent per crear un mecanisme polític a través del qual alguns països de la UE podrien intentar pressionar-nos, una cosa que no acceptarem", ha dit Michal Dworczysk, cap de gabinet del president polonès, Mateusz Moraviecki, el Govern del qual ha enviat una carta a les institucions comunitàries advertint de la seva actitud.

L'Executiu hongarès, que considera el mecanisme un "xantatge polític", també va enviar una missiva en la qual advertia del possible vet a la Comissió Europea, que encara està examinant ambdues cartes.

Una nova crisi europea

"Si bloquegen la decisió sobre recursos propis en el debat sobre el marc financer plurianual, crec que tindrem de nou una crisi. Estem de nou en crisi", advertia abans de la reunió d'ambaixadors un alt càrrec europeu.

També va afegir que, arribat aquest cas, la presidència alemanya avaluaria amb la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i el president del Consell, Charles Michel, quins són els següents passos, i va avisar que no pot descartar-se que el tema s'abordi dijous a la cimera telemàtica de caps d'Estat i de Govern comunitaris prevista per abordar el coronavirus.

 

Imatge principal: El president d'Hongria, Viktor Orbán, en una cimera / ACN