Polònia i Hongria han presentat aquest dijous davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) accions contra el mecanisme que condiciona el desemborsament de fons europeus al respecte dels principis de l'Estat de Dret als països.
"Hongria i Polònia interposen accions davant del TJUE contra el mecanisme de condicionalitat sobre l'estat de dret dels pagaments de la UE", ha assenyalat la cort comunitària, amb seu a Luxemburg, en el seu compte de Twitter. Un portaveu del tribunal ha indicat a EFE que els dos recursos es van presentar amb molt pocs minuts de diferència i que ara es troben en fase de registre.
La UE va aprovar al desembre una regulació que permetrà suspendre els desemborsaments del pressupost i el fons de recuperació per a aquells Estats que no respectin principis com la independència judicial, la igualtat davant de la llei i la separació de poders.
Hongria i Polònia, a qui la Comissió ha expedientat pels seus problemes en aquest sentit, van amenaçar de vetar els gairebé dos bilions d'euros del pla pel seu rebuig d'aquest mecanisme, que consideren dirigit contra ells. Per esquivar el bloqueig, es va aprovar una declaració aclarint que la condicionalitat serà "justa", "imparcial" i no discriminatòria, i la Comissió es va comprometre a elaborar unes directrius per aplicar el mecanisme i a què, -en cas que algun país recorri el text davant del Tribunal de Justícia de la UE, com Varsòvia i Budapest han fet avui-, esperar que aquest es pronunciï per finalitzar aquestes directrius.
El mandat de l'Eurocambra
Aquest mateix dijous, la majoria de grups polítics del Parlament Europeu han demanat a la Comissió Europea (CE) que apliqui ja la nova regulació que permet congelar els fons. Els eurodiputats, que preveuen aprovar una resolució sobre el tema en el seu ple de finals de març, van recordar a l'Executiu comunitari en un debat que la regulació va entrar en vigor el passat 1 de gener i van criticar que vulgui esperar per posar-la en pràctica a elaborar directrius sobre la seva aplicació o a la sentència de la Justícia europea.
El comissari europeu de Pressupost, Johannes Hahn, ha afirmat que estan treballant en unes directrius "sòlides" i "predictibles" per assegurar que el mecanisme sigui "just, transparent i proporcional". Ha confirmat a més que, si algun Estat recorre al TJUE, el que poden fer fins al 15 de març, s'esperarà a la sentència per finalitzar les directrius i que no preveuen prendre mesures fins que aquestes siguin aprovades.
Hahn ha defensat que es perseguiran totes les violacions cobertes per la regulació, però ha insistit que "l'ús d'aquest instrument ha de preparar-se amb compte" per "assegurar que les primeres accions que s'emprenguin tenen èxit".
Ha respost, a més, als eurodiputats que han defensat que l'Estat de Dret depèn de la "identitat nacional" que "no hi ha un Estat de dret dissenyat específicament conforme amb la nacionalitat", sinó un únic "enteniment" d'allò que aquest significa, que és el recollit en la legislació de la UE.