El projecte de la NASA rover Perseverance ha enregistrat un soroll molt desagradable des del planeta Mart. Tanmateix, no es tracta de cap so provinent del vent o de cap element del globus, sinó que prové de les seves rodes metàl·liques quan clonen sobre la superfície rocosa.
El vídeo on es pot sentir l'horrorós so ha estat compartit per la BBC. La peça rep el titular de "Metall a la roca: el so del Perseverance que condueix a Mart", i es basa en una imatge estàtica d'una de les rodes sobre el terreny.
Un dels enginyers principals que treballava les càmeres i els micròfons del rover ha fet broma i ha assegurat que "si sentís aquests sons mentre condueixo el meu cotxe, demanaria un remolc".
Soroll provinent del rover Perseverance
La capacitat per a captar els sons es va incloure al robot amb l'objectiu de donar al públic una idea més intensa de com és Mart, però també per una qüestió científica. La naturalesa dels sons diu alguna cosa sobre les propietats físiques de la superfície: com de dures o de molles són les roques, per exemple.
Segons la BBC, els sons són una mica diferents a Mart en comparació amb la Terra, a causa de la pressió d’aire molt reduïda i la composició contrastada. Tot i que en general poden ser més apagats, el soroll de les rodes és certament fort.
D'altra banda, els enginyers també han assegurat que poden sentir una mena de soroll de ratllades, la font del qual encara estan intentant identificar.
Encara no saben amb certesa si es tracta d’interferències electromagnètiques provinents d’una de les caixes electròniques del rover o simplement d’un altre aspecte del sotragueig general que es produeix en la interacció entre el sistema de mobilitat del robot i la superfície.
El projecte més ambiciós
El rover Perseverance, va aterrar al planeta Mart el passat 18 de febrer en una missió conjunta amb l'Agència Espacial Europea (ESA).
A les 22:55 h, el rover va començar un complicat descens al terreny marcià. El Perseverance tindrà tres missions: buscar senyals de vida antiga, donar suport a futures missions tripulades, i recollir mostres de roca i sediments per enviar-ho a la Terra el 2026. Perseverance és el cinquè rover de la NASA en arribar a Mart, després de Sojourner (1997), Spirit, Opportunit (2004), i Curiosity (2012)
Fins ara, Perseverance és el rover més gran i avançat enviat per la NASA al planeta roig. Per això, Perseverance ha estat equipat amb els millors instruments tecnològics del moment. Un d'ells és el MEDA (analitzador de la dinàmica ambiental de Mart), desenvolupat pel Centre d'Astrobiologia (INTA-CSIC) de Madrid, encarregat de caracteritzar el clima de Mart, una cosa crucial per a les futures missions tripulades. Aquesta nova tecnologia és capaç d'obtenir millors mesures de la direcció i velocitat del vent, la humitat relativa, la pressió atmosfèrica, la radiació solar ultraviolada, les propietats de la pols, i la temperatura del sòl i de l'aire. A més, compta amb una càmera per prendre imatges del cel marcià.