La intel·ligència artificial podria tenir un paper importantíssim a l'hora de detectar el càncer de mama. Un estudi realitzat amb més de 80.000 dones a Suècia revela que el cribratge amb IA detecta un 20% més de càncers de mama en comparació amb la doble lectura rutinària de les mamografies per dos radiòlegs.
L'assaig aleatoritzat, publicat a The Lancet Oncology, subratlla el potencial de la intel·ligència artificial (IA) per fer més precís i eficaç el cribratge de mama i constata que aquest és segur i redueix gairebé a la meitat la càrrega de treball dels experts en radiologia.
IA i càncer de mama: què s'ha estudiat i de quina manera
"L'anàlisi de mamografies amb ajuda d'intel·ligència artificial és tan bona com la de dos radiòlegs treballant junts per detectar el càncer de mama, sense augmentar els falsos positius i reduint gairebé a la meitat la càrrega de treball de lectura de les mamografies (44%)". D'aquesta manera ho resumeixen els investigadors, entre d'altres, de la Universitat de Lund i de l'Hospital Universitari de Skåne i recull també Efe.
Els resultats que es tenen fins ara prometen molt, però només són provisionals. Les conclusions definitives de l'assaig no s'esperen fins a uns quants anys, quan es comprovi si l'ús de la IA en la interpretació de les imatges es tradueix en una reducció dels càncers d'interval. Ara bé, de moment, les dades són optimistes. Aquests són tumors detectats entre revisions que solen tenir pitjor pronòstic que els vistos a les revisions.
Aquest darrer objectiu s'estudiarà en 100.000 dones, amb almenys dos anys de seguiment. En última instància, els investigadors hauran d'establir si està justificat l'ús de la IA al cribratge mamogràfic, indica un comunicat de la revista.
"Aquests prometedors resultats provisionals de seguretat s'han d'utilitzar per fonamentar nous assajos i avaluacions basades en programes per fer front a l'acusada escassetat de radiòlegs a molts països", assenyala Kristina Lång, de la Universitat de Lund i recull la mateixa agència. Malgrat ser optimistes, destaca també que "no són suficients per si sols per confirmar que la IA està a punt per implantar-se al cribratge mamogràfic".
La IA té un camí llarg al món de la ciència
"Encara hem d'entendre les implicacions en els resultats de les pacients, especialment si la combinació de l'experiència dels radiòlegs amb la IA pot ajudar a detectar càncers d'interval que sovint no es detecten amb el cribratge tradicional, així com la rendibilitat de la tecnologia", ressalta Efe.
La dosi inicial d'entusiasme vers aquesta tecnologia aplicada en salut la rebaixen els mateixos autors. Tot i les passes de gegant, falten proves sòlides d'assajos per acabar de veure l'abast de tot plegat. En aquest estudi concret, 80.033 dones d'entre 40 i 80 anys, que s'havien sotmès a un cribratge mamogràfic en quatre centres del sud-oest de Suècia, van ser assignades aleatòriament a una anàlisi recolzada per IA, entre l'abril del 2021 i el juliol de 2022.