L'A23a, un bloc de gel colossal tan gran com 40 vegades la ciutat de Barcelona, fa mesos que està atrapat en un bucle del qual no pot sortir. Sembla mentida, però la realitat és que els científics segueixen amb atenció un fenomen insòlit, el bloqueig del que és considerat l'iceberg més gran del món, que s'ha aturat al nord de les illes Òrcades del Sud, a 600 quilòmetres de l'Antàrtida. Per què diuen que està en bucle? Doncs bàsicament perquè fa mesos que gira sobre un mateix punt de l'oceà Antàrtic, en comptes de seguir la seva ruta que seria direcció Atlàntic Sud. Suposadament, un enorme cilindre d'aigua l'ha capturat al seu damunt. I, de fet, podria no ser una cosa puntual. El fenomen ha estat batejat amb el nom de Columna Taylor i podria provocar que l'A23a, donés voltes –en bucle– sobre si mateix durant anys.
Un iceberg que circula des dels 80
Els oceanògrafs fa temps que segueixen de ben a prop les rutes de l'A23a, que es va desprendre de la costa antàrtica l'any 1986. Convertit en un iceberg colossal, va quedar ancorat als fangs del mar de Weddell, i allà s'hi va passar 30 anys, recorda el portal 324. El 2020, però, es va alliberar i va continuar el camí cap al nord. Un recorregut d'aigües més càlides que ha durat quatre anys, fins que a principis del 2024, va entrar al Corrent Circumpolar Antàrtic. Un corrent que, segons sembla i indica el mateix portal, mou un centenar de vegades més aigua que tots els rius del planeta.
Els científics, però, no van preveure que l'iceberg es pogués encallar en un bucle tan intens. Creien que es veuria impulsat definitivament cap a l'Atlàntic Sud, però no ha estat així. Després d'entrar al Corrent Circumpolar Antàrtic, l'A23a s'ha quedat clavat i girant contra rellotge uns 15 graus cada dia.
El fet que estigui atrapat en un bucle sense saber quan en podria sortir podria no afectar a l'ecosistema, però malauradament, sí que ho fa. Podria resultar extremadament problemàtic per a la vida silvestre. Milions de foques, pingüins i aus marines es reprodueixen. I ara que s'ha encallat aquest iceberg, podria fer que s'hi quedés i impedís l'accés a aquests animals a les aigües del voltant, que fan servir per alimentar-se.
Què és la Columna Taylor?
No és la primera vegada que l'A23a es queda atrapat en algun lloc. Fa uns anys va ser al fang del mar Weddell, ara ho ha fet en aquests corrents que han estat batejades com a Columna Taylor. El fet, però, és que es calcula que hi ha almenys 1.000 metres d'aigua entre la seva part inferior i el terra marí. Malgrat tot, no es pot moure. El fenomen el va descobrir el prestigiós físic de Cambridge Sir G. I. Taylor. I, per aquest motiu, rep el seu nom. Aquest professor va descobrir, tal com recull el portal 324, que quan un corrent impacta contra un obstacle al fons del mar, es pot dividir en dos fluxos diferenciats que generen una massa d'aigua en rotació. En el cas de l'iceberg A23a, el corrent d'aigua que l'impulsava ha topat amb el banc de Pirie, un altiplà al fons oceànic que fa 100 quilòmetres d'amplada. No se sap quant de temps podria passar atrapat en aquest bucle, però un experiment del British Antarctic Survey, que recull també el mateix portal, va comprovar que una boia científica sobre una altra Columna Taylor encara girava sobre el mateix punt 4 anys més tard. Per ara, només es pot constatar que se sumen més incògnites al bucle que atrapa l'A23a. El temps dirà.