L'iceberg més gran del món ha sortit del bucle en què es trobava girant al voltant d'una muntanya submarina i ara pot suposar un perill. La massa de gel anomenada A23a avança pel sud de l'oceà Atlàntic a la deriva i els experts temen que s'acabi dirigint cap a l'illa de Geòrgia del Sud, un territori d'ultramar britànic."Actualment es troba en un racó del corrent i no es mou directament cap a l'illa. Però el nostre coneixement dels corrents suggereix que és probable que es torni a moure cap a l'illa aviat", ha declarat a la CNN, Andrew Meijers, oceanògraf físic del British Antarctic Survey.
L'A23a, la mida del qual ocupa 40 vegades la superfície de la ciutat de Barcelona, es va desprendre el 1986 de la plataforma de gel antàrtica Filchner, quan es va esquerdar en tres trossos més petits, sent l'A23a un. Concretament, aquesta massa de gel fa uns 3.600 quilòmetres quadrats, 400 metres de gruix i pesa gairebé mil milions de tones.
Què passaria si impactes amb Geòrgia del Sud?
L'illa Geòrgia del Sud és un dels terrenys britànics d'ultramar, i dels més allunyats del regne. Es troba a uns 1.300 quilòmetres entre l'est i el sud-est de les Illes Malvines. Són poc conegudes, de difícil accés (només per mar) i riques en biodiversitat. L'illa fa 3.903 quilòmetres quadrats, només una mica més del que fa l'iceberg. Així doncs, què passaria al territori si l'A23a impacte amb l'illa?
L'impacte d'un iceberg contra una illa pot tenir conseqüències molt greus, per exemple, impedir l'accés als aliments dels residents. En aquest cas, l'illa de Geòrgia del Sud només està habitada per alguns científics i pràcticament no hi ha construccions humanes. Així doncs, en aquest sentit hi hauria poques conseqüències. La pitjor part se l'enduria la fauna autòctona.
Si l'A23a impacte contra l'illa s'espera que quedi encallat i s'acabi trencat en trossos més petits. Tot i això, alteraria la vida dels pingüins, foques i altres animals salvatges de la zona."Si això passa, podria impedir seriosament l'accés a les zones d'alimentació de la fauna silvestre, principalment foques i pingüins, que es reprodueixen a l'illa", ha alertat Meijers.
La presència de l'iceberg a la zona també suposa un perill pels vaixells que circulen per la zona. Mark Belchier, director de Pesca i Medi Ambient del Govern de les Illes Geòrgia del Sud i Sandwich del Sud, ha declarat a la cadena estatunidenca que estan seguint de prop la situació. "Encara que són comuns a les illes, poden causar problemes als vaixells de transport i pesca de la regió", ha explicat.