L'iceberg més gran i més antic del món, l'A23a, que portava encallat des de feia més de tres dècades, s'ha trencat i ara està flotant a la deriva per l'oceà Antàrtic, segons ha revelat l'organització British Antarctic Survey (BAS). El megaiceberg, les plaques de gel del qual fan 400 metres de gruix, pesa gairebé mil milions de tones i la superfície del qual abasta uns 3.600 quilòmetres quadrats, s'havia trencat fa un any, si bé ara s'ha tornat a deslligar de la seva posició al nord de les illes Òrcades del Sud.

Un grup de científics de la BAS ho va constatar després d'examinar imatges preses mitjançant satèl·lit, on van veure que l'iceberg és a la deriva i es dirigeix ​​cap a l'Atlàntic Sud, segons les previsions. Preguntat per Efe, una portaveu del departament de comunicació de la BAS ha dit aquest dilluns que els seus científics "continuen monitorant la situació" i seguint la ruta de l'iceberg i tornaran a informar, quan hi hagi alguna cosa rellevant.

L'A23a, la mida del qual ocupa 40 vegades la superfície de la ciutat de Barcelona, es va desprendre el 1986 de la plataforma de gel antàrtica Filchner, quan es va esquerdar en tres trossos més petits, sent l'A23a un. Els experts li han seguit la pista i han vist que durant mesos va estar atrapat a la Columna de Taylor, un fenomen oceanogràfic on l'aigua en rotació atrapa els objectes sobre la seva superfície, cosa que va mantenir l'A23a girant sobre un punt i endarrerint-lo temps el seu anticipat viatge cap al nord.

L'equip científic, segons aquest organisme, preveu que l'iceberg continuarà la ruta cap a l'Atlàntic Sud, seguint el corrent Circumpolar Antàrtic, que probablement l'empenyerà cap a l'illa de Geòrgia del Sud. Allà, segons les previsions científiques, es trobarà amb aigües més càlides que previsiblement el trencaran a icebergs més petits fins que s'acabi fonent.

L'oceanògraf Andrew Meijers, del BAS, que colidera el projecte destinat a comprendre com la capa de gel afecta l'oceà, indica en un comunicat publicat al web oficial de la British Antarctic Society que és "emocionant veure l'A23a de nou en moviment després de períodes estancat". "Ens interessa veure si seguirà la mateixa ruta que altres grans icebergs que s'han desprès de l'Antàrtida. I el que és més important, quin impacte tindrà això a l'ecosistema local", ha apuntat el científic.

La història d'un iceberg atrapat en un bucle

L'A23a feia mesos que estava atrapat en un bucle del qual no podia sortir. Sembla mentida, però la realitat és que els científics seguien amb atenció un fenomen insòlit, el bloqueig del que és considerat l'iceberg més gran del món, que s'ha aturat al nord de les illes Òrcades del Sud, a 600 quilòmetres de l'Antàrtida. Per què diuen que estava en bucle? Doncs bàsicament perquè fa mesos que gira sobre un mateix punt de l'oceà Antàrtic, en comptes de seguir la seva ruta que seria direcció Atlàntic Sud. Suposadament, un enorme cilindre d'aigua l'ha capturat al seu damunt. I, de fet, podria no ser una cosa puntual. El fenomen havia estat batejat amb el nom de Columna Taylor i podria provocar que l'A23a, donés voltes –en bucle– sobre si mateix durant anys. Un bucle que, finalment, ha acabat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!