Salvador Illa, líder del PSC, intenta seduir a Alberto Núnez Feijóo, president del Partit Popular, perquè doni suport a la modificació de la Llei de Política Lingüística a Catalunya. Aquesta modificació blinda el català com a llengua vehicular i reconeix per primer cop el castellà com a llengua d'ensenyament. "Si un proclama que hi ha canvis d'orientació i que el lideratge del senyor Feijóo és diferent del de Pablo Casado, a mi m'agradaria que això es corroborés amb fets. L'ocasió és aquesta. O és que el català a Catalunya ha de tenir un tractament diferent del gallec a Galícia?", ha afirmat Illa en una entrevista a Efe.
El líder dels socialistes catalans ha al·ludit directament a les polítiques lingüístiques de Feijóo des de la Xunta. En canvi, el PP de Catalunya manté una altra posició al respecte. Segons Illa, l'acord és positiu perquè "adequa la llei a la realitat", i no hi ha motiu perquè el PP, que "va ser clau en els pactes de política lingüística que va haver-hi a Catalunya". El líder del PPC, Alejandro Fernández, ja ha avançat que votarà que no, fet que ha dut a Illa a apel·lar directament al president dels populars.
Illa ha dirigit un missatge als populars: "Si estan per la defensa del català a l'escola, sumin-se, perquè objectivament la modificació que es planteja reconeix el castellà com a llengua d'aprenentatge. En termes objectius, des d'aquest punt de vista, no crec que puguin estar en desacord".
Per la seva banda, Feijóo no s'ha mostrat especialment receptiu amb la promoció del català a les escoles en la seva carrera. Sense anar més lluny, el passat diumenge va afirmar que el 25% de classes en castellà li sembla insuficient. "Que tots els ciutadans espanyols sàpiguen espanyol i estudiïn espanyol amb normalitat i amb naturalitat. I això què significa? No a la immersió lingüística? Claríssimament. Aquest és el no a la immersió lingüística i és el sí a la convivència de les llengües", va afirmar i va afegir: "Jo entenc que el 50/50 és el correcte".
Crítiques pel castellà
La modificació de la Llei de Política Lingüística contempla el reconeixement del castellà com a llengua d'ensenyament, fet que preocupa a alguns grups i partits, com Junts. Illa ha aprofitat l'entrevista per dirigir-se a qui dubta de la modificació. L'exministre ha rebutjat les crítiques que sostenen que l'acord posa en risc el català en reconèixer el castellà com a llengua d'ensenyament i ha advertit que les actituds dels qui "confonen la defensa del català amb l'atac al castellà" van en detriment de l'ús social de la llengua. Illa ha demanat a Junts que siguin "seriosos" i "compleixin allò que signen".
Sobre la salut del català, Illa ha assenyalat directament al Govern: "L'ús del català ha retrocedit. Per què no ens preguntem per què? Per què no ens preguntem si es podrien haver fet unes polítiques diferents des del Govern de la Generalitat?".