El Japó ha viscut uns comicis que no han deixat diferents ningú i on el govern conservador ha perdut per primera vegada la majoria des del 2009, però hi ha altres preocupacions que els japonesos tenen al cap. El rugit dels avions de la Infanteria de Marina sobrevolant se sent més que mai a l'illa de Yonaguni, un dels llocs més aïllats del Japó, mentre l'exèrcit nord-americà realitza un simulacre d'evacuació en un territori que algun dia podria ser el front d'un conflicte per Taiwan. L'illa habitada més occidental del Japó, Yonaguni, és a més de 2.000 quilòmetres de Tòquio, però a només 110 quilòmetres de la costa de Taiwan, que és el blanc d'accions cada cop més amenaçadores per part de la Xina, que busca annexionar-la. Pequín ha envoltat Taiwan amb vaixells de guerra i avions militars tres vegades des del 2022 i no descarta fer servir la força per prendre-la. Arribar a la subtropical Yonaguni pot ser un desafiament. Els vols són propensos a les cancel·lacions per mal temps, cosa que deixa com a única opció un viatge en ferri de quatre hores, que els viatgers anomenen el "vaixell del vòmit". 

Paradís de platges cristal·lines

A la ment de molts japonesos, Yonaguni és un paradís de mar cristal·lí i platges prístines, on cavalls en miniatura pasturen als penya-segats i camins buits disseccionen camps de canya de sucre; on els turistes bussegen amb taurons martell i es meravellen amb el Ayamihabiru, l'arna Atlas més gran del món. Però aquesta petita illa, situada molt més a prop de Taipei que Tòquio, ara es troba al centre de tensions regionals desencadenades per una nova ronda d'agressió xinesa cap a Taiwan.

En un dia clar, és possible distingir la costa de Taiwan, situada a 110 quilòmetres de l'extrem occidental de Yonaguni. Hi ha plans per ampliar una base d'autodefensa japonesa (SDF) a Yonaguni, i per estendre l'aeroport i el port. A l'abril, el govern va anunciar que construiria refugis subterranis d'evacuació aquí i en altres illes de primera línia. Aquesta creixent militarització ha col·locat la població civil de l'illa, de 1.500 habitants, a la primera línia de noves i creixents amenaces a la seguretat del Japó i ha deixat molts residents temorosos per la seva seguretat i el seu futur.

Un primer tast de la disputa per Taiwan

L'agost de 2022, el Japó va tenir una mostra del que podria significar una disputa per Taiwan. La Xina va disparar sis míssils balístics, per la visita a Taiwan de Nancy Pelosi, llavors presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, que van caure en aigües que formaven part de la zona econòmica exclusiva del Japó. De fet, un va caure a 80 quilòmetres de Yonaguni. El Japó i els Estats Units semblen estar aprofundint la seva cooperació militar.

Fa tot just tres mesos, el secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, va anunciar el que va anomenar una “decisió històrica” per a l'exèrcit nord-americà al Japó: convertir les Forces Armades dels Estats Units en una caserna general de força conjunta, que els experts han descrit com un comando de combat, atorgant-li un “paper de lideratge directe” sobre les forces nord-americanes a la zona, per bé que encara depèn dels alts comandaments a Hawaii. Aquesta autoritat addicional ajuda l'exèrcit nord-americà a treballar més de prop amb l'ordre de les Forces d'Autodefensa del Japó.

Una relació més estreta amb els EUA

La divisió històrica del treball entre el Japó i els Estats Units en la defensa del territori japonès era que “qualsevol operació ofensiva seria assumida per les forces nord-americanes i les responsabilitats defensives serien assumides pel Japó”, explicava a The Globe and Mail Satoru Mori, professor de la facultat de dret de la Universitat de Keio que solia treballar per al Ministeri d'Afers Estrangers del Japó. Aquesta separació de funcions està canviant amb 12 anys de successius augments del pressupost militar al Japó, el compromís del qual amb el pacifisme s'ha vist atenuat per la creixent preocupació per la Xina i Corea del Nord. A més, el 2022, Tòquio va adquirir capacitats de contraatac en forma de míssils de creuer com els Tomahawks.

“Crec que el Japó està assumint gradualment les operacions ofensives per defensar-se a si mateix”, va dir el professor Mori a la mateixa publicació. "I això realment permetria que les forces nord-americanes que anteriorment estaven assignades a defensar el Japó es concentrin en la defensa de Taiwan". Fins i tot abans que la Xina intensifiqués la seva intimidació cap a Taiwan, la creixent ansietat de Tòquio respecte de Beijing era alimentada per la seva disputa bilateral sobre les deshabitades Illes Senkaku, una zona rica en pesca i el que es creu que són importants dipòsits de petroli i gas.

Les noves armes del Japó

El Japó està reforçant la seva defensa amb un nou i poderós míssil antivaixell, amb l'objectiu de contrarestar les ambicions regionals de la Xina i reforçar el control sobre les aigües en disputa. Tot i això, els desafiaments tècnics i la naturalesa voluble de l'aliança entre els Estats Units i el Japó poden frenar les seves ambicions. Aquest mes, Naval News informava que Kawasaki Heavy Industries (KHI) realitzarà el primer llançament de prova del seu nou míssil antivaixell per defensar illes remotes l'any fiscal 2027. Segons Naval News, el míssil, conegut com a “Nou míssil antivaixell per a la defensa d'illes remotes”, és part d'una estratègia més àmplia del Japó per desenvolupar míssils de llarg abast enmig de les tensions creixents per les disputades Illes Senkaku.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!