La investigació sobre l'incendi a la torre Grenfell de Londres, que va deixar 72 víctimes mortals el juny del 2017, ha conclòs que aquestes morts eren "evitables" i que van ser conseqüència de "dècades de fracàs" del govern del Regne Unit i les empreses del sector de la construcció a l'hora de garantir la seguretat de l'edifici i els seus ocupants. "Hem conclòs que l'incendi va ser la culminació de dècades de fracàs per part del govern central i altres entitats responsables al sector de la construcció a l'hora d'examinar el perill d'incorporar materials combustibles a les parets externes d'edificis residencials de gran altura i d'actuar per prevenir riscos", ha afirmat aquest dimecres l'exjutge Martin Moore-Bick, president de la comissió investigadora, en una declaració pública després de la publicació de l'informe que ha analitzat tot el que va fallar en l'incendi d'aquest edifici de 24 plantes situat a l'oest de Londres.

L'informe acusa les constructores de "deshonestedat sistemàtica"

L'informe destaca la "manca d'honestedat sistemàtica" dels fabricants i distribuïdors del revestiment i l'aïllament tèrmic d'aquest edifici, que assegura que feien "declaracions falses" sobre la seguretat de l'aïllament que va contribuir a la ràpida propagació de les flames a l'edifici. La torre Grenfell es va construir als anys 70, però el revestiment mortal, fet de polietilè altament inflamable, es va afegir als laterals de l'edifici el 2016. L'exmagistrat Moore-Bick, que va escoltar uns 1.600 testimonis en més de 300 audiències on es van analitzar 320.000 documents, ha denunciat que va haver-hi una "manipulació deliberada i sostinguda" dels controls contra incendis, amb mala interpretació de les dades i enganys al mercat. 

D'altra banda, l'informe assenyala els governs de diferents signes per haver "ignorat, posposat o desconsiderat" les preocupacions sobre aquestes pràctiques i no haver actuat a temps. El líder de la investigació també ha responsabilitzat els Bombers de Londres per la seva actuació, i ha apuntat que no estaven preparats per fer front a una situació com la que es van trobar a Grenfell. Moore-Bick ha conclòs que "no tots (els agents implicats) tenen el mateix grau de responsabilitat", però que tots van contribuir d'una manera o altra en el desastre, "en la majoria dels casos a través de la incompetència, però en alguns casos a través de la deshonestedat i la cobdícia". 

torre grenfell londres memorial / EFE
L'esquelet de la torre Grenfell actualment està cobert amb una lona i hi ha instal·lat un memorial en record a les víctimes / EFE

El cas Grenfell podrà servir de precedent per a altres casos similars, com ara l'ocorregut al barri de Campanar de València el passat mes de febrer, en què un edifici va cremar en molt poc temps a causa de la propagació de les flames a través del revestiment, deixant 10 morts i una quinzena de ferits. 

Keir Starmer demana perdó: "El país no va complir amb el seu deure"

El primer ministre britànic, Keir Starmer, ha demanat "perdó en nom de l'Estat" del Regne Unit a les víctimes de l'incendi de la Torre Grenfell.  "Vull començar amb el perdó en nom de l'Estat britànic a tots i cadascun de vostès i, de fet, a totes les famílies afectades per aquesta tragèdia. Mai no hauria d'haver succeït", ha dit en una declaració a la Cambra dels Comuns, on hi havia víctimes i familiars del succés. "El país no va complir el seu deure més fonamental de protegir-vos a vosaltres i als vostres éssers estimats. Les persones a les quals hem de  servir. I ho sento profundament", ha destacat.  El cap del govern laborista  ha afegit que ara els responsables hauran de retre comptes davant la Justícia. Un procés que encara s'allargarà, perquè ara la policia britànica haurà d'examinar el contingut de l'informe durant els pròxims 18 mesos per determinar si es van cometre delictes que es puguin jutjar, mentre que les víctimes i els seus familiars demanen castigar els responsables.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!