El suport a la independència d'Escòcia ha pujat 5 punts, segons una enquesta de la reconeguda empresa britànica Redfield and Wilton Strategies, la primera que ha aparegut després del veto del Tribunal Suprem britànic a qualsevol referèndum unilateral. L'anterior sondeig era del setembre del 2021. Actualment el Sí a la independència guanyaria per 4 punts d'avantatge, amb un 49% de suports, davant d'un 45% de partidaris del no (-2% des del 2021). Un 5% (-4) afirma que no sap què votaria.

Suport independència Escòcia

Segons el sondeig, el suport a la independència d'Escòcia és més alt entre els més joves: el 62% dels joves de 16 a 24 anys, el 57% dels de 25 a 34 anys i el 52% dels de 35 a 44 anys votarien Sí, en comparació amb el 36% dels més grans de 65 anys. A més, els que van votar per l'SNP (81%) a les eleccions generals del 2019 són significativament més partidaris del Sí que no pas els que van votar conservador (17%) o laborista (34%).

Sobre la qüestió de si s'ha de celebrar un segon referèndum, el 46% (+12) dona suport a fer-lo l'any vinent, mentre que el 43% (-7) s'hi oposa i el 9% (-5) es manté equidistant. En aquest cas la diferència entre partidaris i opositors és de 3 punts, a favor dels partidaris de la consulta el 2023. Si es planteja un període de temps més ampli de cinc anys, el resultat és similar: un 46% (+5) hi donaria suport i un 40% (-2) s'hi oposaria. L'11% (-4) no aclareix la posició.

La neutralitat de la monarquia britànica

Pel que fa a les causes d'apostar per la secessió, l'enquesta assenyala que les principals són la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (39%), la crisi energètica (38%) i la crisi del cost de la vida (37%). En canvi, la majoria dels votants escocesos diuen que el relleu constitucional causat per la mort de la reina Isabel II i l'ascens del rei Carles III al tron ​​no té cap efecte en la manera com votarien en un referèndum sobre la independència. La majoria diuen que la mort i el funeral de la reina Isabel II (64%) i que Carles esdevingui rei (65%) no els provoca cap canvi de criteri.

Pel que fa a la valoració dels dirigents polítics, el 49% aprova (+2) i el 33% desaprova la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, cosa que significa una puntuació neta positiva d'aprovació del +16%, amb una millora de 2 punts respecte al setembre de l'any passat. En canvi, el primer ministre britànic, Rishi Sunak, suspèn a Escòcia i rep una puntuació neta negativa del -4%, amb un 35% dels escocesos que el desaprova davant del 31% que l'aprova. El setembre de l'any passat, Sunak, aleshores canceller d'Hisenda britànic, va obtenir una puntuació neta d'aprovació del +3%.

La majoria dels escocesos (63%) afirmen que l'actual govern britànic és "incompetent", amb una visió compartida per majoria en tots els grups d'edat. Pel que fa a l'actuació política concreta, els electors escocesos donen al govern de Sunak puntuacions negatives en totes les matèries citades, entre elles l'habitatge (-35%), l'economia (-48%) i el Sistema Nacional de Salut NHS (-48%).