Des de fa anys, el moviment independentista groenlandès treballa per canviar l'estatus de subordinació del territori a Dinamarca. Actualment, dos partits independentistes governen en coalició i no s'han mantingut en silenci davant de les demandes de Donald Trump i el seu equip de prendre el control de l'illa. Múte B. Egede, president de Groenlàndia, ha estat rotund: "No volem ser ni danesos ni nord-americans". Egede ha estat taxatiu en una roda de premsa conjunta amb la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, a Copenhaguen. "El futur de Groenlàndia el decidirà Groenlàndia. Aquest és el punt de partida per a tota la cooperació que mantenim", ha sentenciat.
🟡 Què en pensen els groenlandesos del desig de Trump de comprar l'illa?
En la roda de premsa, Egede ha remarcat que mantenir l'anomenada Mancomunitat del Regne de Dinamarca -que inclou Dinamarca, Groenlàndia i les Illes Fèroe- en el seu estatus actual "no és una possibilitat" i que el seu país "va camí d'una nova era", encara que ha recordat les moltes coses que els "uneixen" i ha rebutjat eliminar del tot els "llaços" amb Copenhaguen.
Per altra banda, respecte a les declaracions de Trump, Egede ha insistit a qualificar-les de "serioses". El president groenlandès no ha tingut contacte amb el president electe, ni tan sols després que el republicà afirmés que no descarta l'ús de la força o de sancions econòmiques a Dinamarca per aconseguir Groenlàndia.
Groenlàndia, Dinamarca i la independència
En els darrers anys, les ànsies d'independència de Groenlàndia han estat cada cop més ben rebudes per Dinamarca, que durant dècades simplement va girar l'esquena a la població de la zona i es va centrar en l'explotació dels recursos. En la roda de premsa conjunta entre els dos dirigents, Egede no ha volgut posar data a un hipotètic referèndum d'independència, si bé va recordar que aquesta possibilitat està inclosa al nou Estatut d'Autonomia que va entrar en vigor el 2009. El líder groenlandès va aprofitar l'ocasió per recordar "manca d'igualtat" en les relacions amb Dinamarca.
Per la seva banda, la primera ministra danesa s'ha mostrat respectuosa amb el "fort desig de molts groenlandesos d'anar cap a la independència", que ha qualificat de "legítim". Frederiksen ha subratllat que el futur d'aquest territori ha d'estar en mans dels seus habitants: "És una decisió que comença i acaba a Nuuk, a Groenlàndia. Groenlàndia és dels groenlandesos, no de ningú més". Tanmateix, la líder danesa ha aprofitat l'ocasió per remarcar que el seu país no vol tallar lligams amb Groenlàndia. De fet, ha defensat la mancomunitat dels tres territoris, però també la necessitat que aquesta relació evolucioni i es renovi.