Si les eleccions generals al Regne Unit s'haguessin celebrat aquest diumenge, la patacada dels tories hauria estat històrica. Això és el que indiquen les enquestes des de l'inici de la crisi interna del Partit Conservador britànic, però n'hi ha una, la que firma Electoral Calculus i recull Electomanía, que pronostica un panorama gairebé increïble a Westminster: el sorpasso dels independentistes escocesos de l'SNP als conservadors, de manera que passarien a ser la segona força parlamentària i liderar l'oposició. Amb tot, les dades auguren una victòria aclaparadora dels laboristes, que doblarien els resultats del 2019 i obtindrien una majoria absoluta.
Patacada dels conservadors i triomf dels laboristes
Davallada política sense precedents a les portes d'una crisi econòmica. Aquesta és la predicció per al Partit Conservador britànic amb la nouvinguda primera ministra, Liz Truss, al capdavant. Si bé l'exprimer ministre, Boris Johnson, va aconseguir en els darrers comicis una majoria àmplia a Westminster, d'aquelles que els tories no veien des de l'època de Margaret Thatcher, els electors britànics sembla que han perdut tot el respecte per la formació política arran del pols pel poder, la inestabilitat econòmica i la insatisfacció amb la gestió de la nova mandatària. Segons aquesta enquesta, els conservadors perdien 317 escons en una desfeta històrica, i passarien de 365 l'any 2019 a només 48, arreplegant el 24,1% del vot total. Per contra, el Partit Laboralista, amb Keir Starmer al capdavant, assoliria la majoria absoluta amb moltíssim marge, i sumaria 304 diputats respecte als darrers comicis, passant de 203 a 507 seients a Westminster. En termes percentuals, els laboristes rebrien el 50,6% dels vots, uns cinc punts més que el que van obtenir els tories el 2019.
Sorpasso de l'SNP al Partit Conservador
I ara, el més insòlit d'aquestes dades: per primer cop a la història, els nacionalistes escocesos liderats per Nicola Sturgeon passarien a liderar l'oposició amb 52 escons, el que suposa un increment de 4 diputats respecte al 2019 i 4 més que els conservadors. Amb tot, és evident que la davallada dels conservadors ha beneficiat sobretot als laboristes, perquè la repercussió en les prediccions per la resta de partits minoritaris és molt més petita en comparació. En el cas de l'SNP, això també es fa evident si mirem el percentatge de vots, que només passaria del 4 al 4,4 %, tenint en compte el sistema electoral britànic i el fet que els independentistes d'Escòcia només es presenten en el seu país. De la mateixa manera, veiem que la crisi ajudaria a consolidar la resta de partits nacionalistes, com els gal·lesos de Plaid Cymru, que mantindrien el mateix nombre de diputats, però pujarien tres dècimes en el percentatge de vot; i els nord-irlandesos de Sinn Féin, que també traurien els mateixos set diputats abstencionistes.