El núvol tòxic va avançant. Els problemes de visibilitat a causa d'una densa boira tòxica a l'aeroport internacional Indira Gandhi de Nova Delhi han provocat el retard de centenars de vols amb origen o destí a l'aeroport de la capital índia, segons va reportar el portal Flightradar24 que monitora en directe el trànsit aeri a tot el món. Segons la plataforma, fins a les 13.23 hores, hora local, 145 vols programats per aterrar a Nova Delhi han patit retards, aproximadament el 20% del total, mentre que 267 avions que es van enlairar des de l'aeroport de la capital ho van fer amb retards, un 36%.

L'aeroport de Nova Delhi, que compta amb més trànsit de passatgers a tota l'Índia ha emès un avís als passatgers de l'aeroport a través del seu perfil oficial de la xarxa social X. "S'estan duent a terme procediments de baixa visibilitat a l'aeroport de Delhi", detallava l'avís. En aquest sentit, catalogava com a "normals" totes les operacions que s'estan duent a terme a l'aeroport, però pregava als viatgers que es posessin en contacte amb les companyies aèries per actualitzar la informació sobre els vols.

india boira toxica efe (2)
Efe

Nova Delhi experimenta des de fa setmanes un augment de contaminació aèria que, si bé és habitual als mesos d'hivern, i especialment al novembre, suposa un deteriorament en la qualitat de l'aire que afecta la visibilitat. Segons la plataforma suïssa especialitzada en mesura de la qualitat de l'aire, IQ Air, Nova Delhi era dijous la segona ciutat més contaminada del món després de la pakistanesa Lahore, 400 quilòmetres al nord de la capital índia.

Una combinació de factors com la crema de residus agrícoles, les emissions industrials i les condicions meteorològiques adverses generen una densa capa d'esmog –boira barrejada amb fum i partícules en suspensió– que envolta la ciutat, una de les més poblades del món amb gairebé trenta milions d'habitants.

Les escoles primàries, tancades

Les classes a les escoles primàries de la capital índia, Nova Delhi, s'imparteixen des d'aquest divendres en línia a causa de l'augment dels nivells de pol·lució. La cap de govern de Nova Delhi, Atishi Marlena Singh, ha anunciat la mesura en un missatge publicat al perfil oficial de la xarxa social X. "Pels nivells creixents de contaminació, totes les escoles primàries a Delhi impartiran les seves classes en línia, fins a noves indicacions", va dir Atishi Singh.

Segons les dades brindades per la plataforma suïssa especialitzada en el mesurament de la qualitat de l'aire a diferents ciutats del món, l'índex de qualitat de l'aire a la capital índia es va situar aquest divendres el 802, un nivell considerat "perillós" per a la salut humana a les 12.15 hores. Amb aquesta dada, Nova Delhi hauria superat aquest divendres la pakistanesa Lahore, que havia dominat el rànquing com a ciutat més contaminada del planeta les últimes setmanes. La concentració de partícules PM 2.5 —les més perjudicials per a la salut— a l'aire va ser de 477 micrograms per metre cúbic, i va superar 95 vegades el valor guia anual de qualitat de l'aire de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Per la seva banda, la concentració de partícules PM 10, també contaminants, va ser de 759 micrograms per metre cúbic a Nova Delhi.

boira toxica efe
Efe

Prohibicions per la contaminació

Aquest divendres, la Comissió de Gestió de la Qualitat de l'Aire de la ciutat va imposar a la capital índia les prohibicions que formen part de la Fase III del seu Pla de Resposta Gradual (GRAP, per les sigles en anglès) contra la contaminació ambiental. Entre elles, destaquen la prohibició de treballs de construcció i de la circulació de vehicles de quatre rodes de gasolina BS-III i de dièsel BS-IV a la capital i als seus districtes limítrofs, segons han informat els mitjans locals.

Nova Delhi experimenta des de fa setmanes un augment de la contaminació aèria que, si bé és habitual als mesos d'hivern, i especialment al novembre, suposa un deteriorament dramàtic en la qualitat de l'aire que afecta la visibilitat i la salut a curt termini gairebé trenta milions d'habitants.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!