El passat dissabte, els georgians estaven convocats a les urnes per les eleccions parlamentàries, les quals poden definir el futur del país. Més enllà de la composició de la Cambra, es decidia la deriva del país: cap a la Unió Europea o cap a Moscou. El partit governant va guanyar els comicis, Somni Georgià, una formació que va començar com proeuropeu i darrerament s'ha llançat als braços de Moscou. Aquesta victòria ha aixecat polseguera i sospites d'un possible frau electoral promogut per la intervenció del Kremlin que fa anys que intenta consolidar la seva influència sobre el país, del qual va ocupar part del territori l'any 2008. En aquest context, l'oposició proeuropea s'ha mobilitzat des del mateix dissabte per denunciar el possible frau electoral.
Milers de georgians van sortir als carrers de la capital, Tbilisi, per denunciar irregularitats en el procés electoral, incloent-hi intimidació dels votants. La presidenta prooccidental de Geòrgia, Salomé Zourabichvili, el paper de la qual és en gran part cerimonial, ha sigut una de les veus que han liderat aquestes protestes i ha afirmat que el país ha caigut en una "operació especial russa" amb l'objectiu de tornar-lo a l'òrbita de Moscou i descarrilar-lo el seu pla d'adhesió a la Unió Europea.
Afins a Moscou defensen les eleccions
Els Estats Units, diversos països europeus han demanat que s'investiguen les acusacions de frau electoral. De la mateixa manera, els països afins al Kremlin sostenen que no hi ha cap problema amb els comicis. Per exemple, Viktor Orbán, president d'extrema dreta d'Hongria, ha sostingut que les eleccions parlamentàries a Geòrgia han estat "llibres i democràtiques". A més, també ha sostingut que els georgians no necessiten "els sermons inútils" de la Unió Europea, de la que el seu país si és membre i de la qual ell ostenta la presidència rotativa del Consell de la UE.
Per la seva banda, el Kremlin ha negat cap mena d'influència en el procés electoral de Geòrgia. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha negat de manera categòrica que Rússia hagi ingerit a les eleccions georgianes en la seva roda de premsa telefònica diària. "A primera vista es veuen els intents d'ingerència, però no de Rússia. Un gran nombre de forces dels països europeus i de diverses institucions europees van intentar influir en el resultat d'aquesta votació", ha sentenciat.
Tanmateix, un informe preliminar de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) sosté que "va notar informes d'intimidació, coacció i pressió sobre els votants", qualificant la realització de les eleccions com a prova de "retrocés democràtic" al país.