Tensió màxima entre Mèxic i l'Equador. El govern equatorià ha creuat totes les línies vermelles de la diplomàcia després d'irrompre per la força a l'ambaixada mexicana ubicada a Quito. L'operació, que ha tingut lloc aquesta matinada passada, ha estat liderada per un nombrós escamot de la Policia Nacional, que ha escalat armada els murs de la seu diplomàtica mexicana per detenir l'exvicepresident equatorià Jorge Glas. Glas va ocupar el càrrec durant els mandants de Rafael Correa, i el govern mexicà li estava concedint l'asil polític que havia sol·licitat a la seva ambaixada. L'assalt ha estat àmpliament denunciat per Mèxic, que ha respost amb indignació, fins al punt que el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, ha anunciat la suspensió de les relacions diplomàtiques amb el país sud-americà.
L'entrada forçada a l'ambaixada ha estat seguida per periodistes, que han pogut constatar com agents policials fortament armats han grimpat les parets i les tanques de la seu diplomàtica per sortir de la residència una estona després. Al cap de pocs minuts, el govern de l'Equador ha confirmat en un comunicat la detenció de Glas. Alhora, el president mexicà ha denunciat a les xarxes socials la "violació flagrant al dret internacional i a la sobirania de Mèxic".
L'operació policial ha estat criticada també pel cap de Cancelleria i Afers Polítics de l'ambaixada, Roberto Canseco, que es trobava a l'interior de la residència i s'ha enfrontat als agents equatorians per intentar aturar la detenció de Glas. En declaracions a la premsa després de la incursió, Canseco —visiblement alterat— ha titllat de "barbàrie" els fets. El representant mexicà ha explicat que la policia ha entrat a l'ambaixada i agredit el personal de guàrdia. "Com delinqüents han assaltat l'ambaixada de Mèxic a l'Equador. No hi ha cap fonament per fer això. Està fora de tota norma, és una bogeria", ha denunciat. També ha mostrat la seva preocupació per l'estat de Glas sota custòdia equatoriana "perquè poden matar-lo". "Glas és una persona perseguida, com podem constatar en el dia d'avui", ha criticat.
🔴 #URGENTE
— CONAIE (@CONAIE_Ecuador) April 6, 2024
Gravísimo lo que ha hecho el gobierno de Ecuador de @DanielNoboaOk.
La violación de la embajada de #México en Ecuador es un acto fascista de extrema gravedad que atenta contra las relaciones diplomáticas y el derecho internacional. Las embajadas representan la… pic.twitter.com/axkadOZLin
Glas, autodeclarada víctima de lawfare
Jorge Glas va ser vicepresident de Rafael Correa, mandatari d'esquerres, entre 2013 i 2018, abans de passar prop de cinc anys a presó, acusat de suborn i associació il·lícita. Va ser alliberat a finals del 2022, però actualment es trobava processat per presumpta malversació. L'exvicepresident es considera innocent i víctima política de lawfare, i va aprofitar la seva breu etapa en llibertat per trobar refugi a l'ambaixada mexicana, on va arribar a finals de desembre de l'any passat. Al gener, però, un jutge va ordenar la seva captura i ingrés a presó provisional, per la qual cosa el govern equatorià —governat per l'anticorreista i dretà Daniel Noboa— va sol·licitar poder entrar a l'edifici diplomàtic. La petició va ser rebutjada, fins que l'executiu de Noboa ho ha acabat fent per la força.
Ampli rebuig a l'operació policial
L'operació policial de l'Equador per entrar a l'ambaixada ha estat durament criticada pel president mexicà. López Obrador ha anunciat la suspensió de les relacions diplomàtiques amb el govern de Noboa, després d'un assalt que el president ha descrit com a "autoritari" i "una violació flagrant al dret internacional i a la sobirania" del seu país. Els fets s'han produït precisament en un moment que ja era de màxima tensió entre els dos països, el mateix dia que el govern equatorià havia expulsat l'ambaixadora mexicana a Quito per unes declaracions de López Obrador en què afirmava que la victòria de Noboa a les eleccions presidencials de l'any passat va ser impulsada per l'assassinat del candidat Fernando Villavicencio.
La reacció de López Obrador ha rebut un ampli suport social i polític al país. Excancellers, càrrecs institucionals i candidats presidencials —tant aliats al president mexicà com de l'oposició— han aplaudit el trencament de les relacions diplomàtiques per la "greu violació al dret diplomàtic" que ha suposat aquesta acció "sense precedents" i han exigit "respecte" a la sobirania del país. Per la seva banda, Rafael Correa ha denunciat també l'actuació del govern equatorià. "Ni en les pitjors dictadures s'ha violentat l'ambaixada d'un país. No vivim un estat de dret, sinó un estat de barbàrie, amb un improvisat que confon la pàtria amb una de les seves hisendes bananeres", ha dit l'expresident en referència a Noboa.