Soldats de l'Azerbaidjan han provocat destrosses en tombes armènies que s'han trobat en els pobles que ara han ocupat, segons han denunciat comptes proarmenis.
Les imatges mostren com soldats tomben les làpides amb la creu cristiana armènia.
Azerbaijani soldiers vandalizing Armenian graves as soon as they took over Karvachar, posting it on Tik Tok. pic.twitter.com/QcXCy9Fx3R
— 301🇦🇲 (@301_AD) November 26, 2020
La creu armènia, denominada jachkar, és un dels símbols del poble armeni, i es va popularitzar internacionalment després del genocidi turc del 1915, en el qual van ser massacrades 1.500.000 persones.
Després de més de 40 dies de combats entre Armènia i l'Azerbaidjan pel disputat territori de Nagorno-Karabakh, tots dos països van arribar a un acord (amb la mediació de Rússia) per acabar amb la guerra. El cert, però, és que més que un acord, aquest pacte és gairebé una rendició d'Armènia.
Un acord dolorós per a Armènia
Del total de territori que controlava fins ara la República d'Artsakh, només en pot mantenir aproximadament un terç. Les regions dels altres dos terços de la regió, o bé les haurà de tornar a l'Azerbaidjan en les pròximes setmanes d'acord amb el pacte firmat entre els dos països, o bé ja les ha perdut en aquests 40 dies de guerra. En aquest últim cas parlem d'Agdam, Kalbajar i Lachin. Com es veu en aquest mapa, a partir d'ara el govern de la República d'Artsakh només controlarà la part verda.
Així doncs, la República d'Artsakh quedarà completament aïllada respecte d'Armènia. L'única garantia pel govern i els seus habitants serà la presència russa a la zona. I és que aquest és l'altre aspecte fonamental de l'acord. Per tal de garantir la pau i la lliure circulació de persones i mercaderies, l'exèrcit rus desplegarà 1.960 soldats a la zona que garantiran la seguretat de diversos corredors que connectaran l'Artsakh amb Armènia i l'Azerbaidjan.
El més important per a Armènia serà que corredor de 5 km que connectarà la capital de la regió, Stepanakert, amb territori armeni. Per altra banda, la regió autònoma azerbaidjanesa de Nakhtxivan, la qual està aïllada del seu país i envoltada per Armènia, també disposarà d'un corredor custodiat pels russos que la connectarà amb la pàtria mare.