Els resultats de les eleccions al Parlament Europeu s'han centrat aquests dies en l'auge de l'extrema dreta i el paper que pot tenir a partir d'ara a l'Eurocambra. Però és cert que, a banda d'aquest fet, n'hi ha d'altres que donen prou joc. Com, per exemple, els diferents MEP —els membres del Parlament Europeu— i els contrastos: youtubers i influencers, pilot de carreres i un exgeneral de l'exèrcit italià. 

Activistes, influencers, expilots i exmilitars

Carola Rackete, marinera, activista i científica, és una de les noves cares més destacades. Va passar gran part de la seva joventut col·laborant en viatges d'investigació a l'Antàrtida i protestant contra la desforestació, però va saltar a la fama política capitanejant el Sea-Watch 3, desafiant l'aleshores ministre de l'Interior d'Itàlia, Matteo Salvini, en rescatar refugiats libis que s'ofegaven a la Mediterrània i desembarcar-los a Lampedusa. Això la va portar a un breu arrest domiciliari i va aconseguir fer enfadar els polítics de la dreta i, conseqüentment, l'heroïcitat per a molts de l'esquerra. Malgrat que és més coneguda per les seves feines de rescat, Rackete diu que vol centrar-se al parlament en qüestions mediambientals i climàtiques, incloent-hi l'adaptació del clima a la natura.

Una mica més lluny, a Xipre, Fidias Panayiotou també hi ha aconseguit irrompre. Es tracta d'un popular YouTuber i Tiktoker i ha sorprès l'establishment polític de la nació insular en ocupar un dels sis escons de l'eurodiputat del país i ha aconseguit el 19,4% dels vots. Es descriu a si mateix com un “professional que comet errors” i admet que sap poc sobre política o el parlament, però té desenes de milions de subscriptors als seus vídeos com “Vaig viatjar a l'Índia amb només 10 dòlars”. “El que va passar va ser una sorpresa, un miracle”, hauria dit a l'emissora estatal CyBC. "Els partits haurien de prendre-s'ho com una advertència que s'han de modernitzar i escoltar la gent".

Odi a la diferència

A Itàlia, Roberto Vannacci, és un general de l'exèrcit italià que l'any passat va publicar un llibre on menyspreava les persones LGBTQ+, els immigrants, les minories i les feministes, cosa que va generar crítiques generalitzades. Les seves idees van provocar indignació en molts sectors, però van ressonar al líder de la Lliga d'extrema dreta, Matteo Salvini, que el va inscriure com un dels principals candidats del seu partit. Ara, Vannacci està de camí a Brussel·les. Al seu llibre més venut, Vannacci va qüestionar si les persones de color podrien alguna vegada ser italianes, fins i tot si haguessin nascut al país, i va defensar el dret d'una persona a “odiar”. Però Vannacci, excomandant de paracaigudistes de 55 anys, també té draps bruts sobre la taula. Era agregat militar a l'ambaixada d'Itàlia a Moscou. Està sota investigació per malversació de fons durant la seva estada a Rússia, cosa que ell nega. També ha estat suspès de l'exèrcit, acusat de desacreditar l'exèrcit amb el llibre.

A la República Txeca també hi ha l'expilot de carreres, Filip Turek, que forma part d'un grup euroescèptic no representat al parlament txec que diu defensar els drets dels conductors davant de les polítiques climàtiques de la UE. Va formar una coalició amb el partit de protesta Jurament, i junts van ocupar el tercer lloc a les eleccions de la UE al país amb una participació del 10,3% dels vots. Turek, de 38 anys, ha vist créixer la seva popularitat a través de les xarxes socials amb la seva crida de remodelar Europa. Però la policia també ha estat investigant fotografies de fa alguns anys en què utilitza la salutació nazi. 

A Polònia l'extrema dreta també ha tingut un pes important. Grzegorz Braun, del partit d'extrema dreta Confederació polonesa, va causar indignació internacional al desembre quan va agafar un extintor d'una paret al vestíbul del parlament per apagar espelmes enceses com a part de les celebracions de Hanukkà. Posteriorment, va pujar al podi de la cambra, va descriure la festivitat jueva com a “satànica” i va dir que estava restaurant la “normalitat”. Braun, de 57 anys, ja havia guanyat notorietat amb acrobàcies com llençar a les escombraries un arbre de Nadal decorat amb els colors de la Unió Europea i Ucraïna i fer malbé un micròfon durant una xerrada d'un historiador de l'Holocaust.

Alvise Pérez, a Espanya, ha aconseguit sorprendre tothom amb el partit S'ha acabat la festa. Després de treballar pels Demòcrates Liberals del Regne Unit, ha aconseguit colar-se a les eleccions europees amb un partit que no té programa, critica els immigrants i vol construir la presó més gran del món a Europa. Pérez, que va prometre renunciar al seu salari com a eurodiputat si era elegit, va obtenir gairebé 800.000 vots i té gairebé 1 milió de seguidors a Instagram, malgrat tenir molt poc perfil als mitjans tradicionals.

 

Imatge principal: Fidias Panayiotou / Efe

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!