Una companyia d’Israel facilita a Ucraïna informació d’intel·ligència sobre els drons kamikaze de l'Iran que Rússia està utilitzant en la guerra d’invasió en curs, segons informacions publicades pel diari nord-americà The New York Times.
Els països occidentals s’afanyen a millorar les defenses aèries d'Ucraïna, que daten de l'era soviètica i estan desfasades. L’informe publicat dimecres pel New York Times ha revelat que Kíiv s'havia posat en contacte amb Jerusalem amb l’objectiu d’adquirir sistemes de defensa israelians.
Des de l’inici de la guerra, el govern de Vladímir Zelenski ha intentat adquirir sistemes de defensa aèria en moltes ocasions. Fins al moment, però, Israel s’havia negat de forma oficial a proporcionar-ne a Kíiv per por que Rússia obstrueixi, al seu torn, els atacs aeris israelians a Síria. Israel bombardeja territori sirià amb l’argument que vol evitar que s’hi estableixin bases iranianes.
Gir en el guió sobre Israel i els drons kamikaze d'Iran
Les darreres novetats que The New York Times publica indiquen, però, un gir en el guió. Un alt funcionari ucraïnès ha declarat de forma anònima al diari nord-americà que Irsael estava compartint informació bàsica sobre els drons de fabricació iraniana. A més a més, aquesta font ha assegurat que una empresa privada d’Israel està proporcionant a Kíiv imatges de satèl·lit amb les posicions de les tropes russes.
Rússia va adquirir l’estiu passat centenars de drons iranians malgrat que els Estats Units han advertit reiteradament a Teheran perquè no els enviï. Comdanaments militars d’Ucraïna van afirmar a finals de setembre que havien trobat drons kamikaze subministrats per l’Iran en atacs aeris russos.
Dijous passat a primera hora drons kamikaze van caure a la regió de la capital ucraïnesa, segons van denunciar les autoritats locals. Equips d’emergència van haver de sortir al rescat mentre els residents eren advertits dels atacs aeris amb el so de les sirenes. Segons fonts oficials, algunes infraestructures crítiques van quedar afectades.
Els atacs sobre Kíiv havien gairebé desparegut fins que dilluns passat la ciutat va rebre fins a quatre impactes massius. En aquests atacs hi van arribar a morir unes 19 persones mentre que més d’un centenar van resultar ferides a tot el país.
Els líders occidentals es van comprometre aquesta setmana a enviar més armes a Ucraïna, incloses les armes de sorra del sistema de defensa aèria que Kíiv ha dit que són crítiques per derrotar les forces russes.
El Regne Unit ha dit dijous que proporcionarà míssils per als sistemes antiaeris avançats de la NASAM que el Pentàgon té previst enviar a Ucraïna en les properes setmanes. També està enviant centenars de drons aeris addicionals per a la recollida d'informació i suport logístic, a més de 18 canons d'artilleria d'obús més. Fins i tot, Espanya ha admès que enviarà quatre míssils Hawk. Aquest enviament es fa en el marc d'un reforç de l'ajuda armamentística que els països membres de l'OTAN estan facilitant a Ucraïna.