El 2022 va ser un any històric al Regne Unit, no només pel relleu al capdavant de la monarquia del país sinó també pel moviment que hi va haver entre els mesos de setembre i novembre a Downing Street. Aquest emblemàtic edifici de Londres ha estat la llar de tres primers ministres diferents en un període de temps molt curt: Boris Johnson, Liz Truss i Rishi Sunak. Si la segona serà recordada per la brevetat del seu mandat i Sunak destaca per ser el més ric, Johnson passarà a la història per les seves excentricitats. Després de la desfeta de la seva successora es va rumorejar amb un possible retorn d'un dels líders del Brexit, però aquest no es va materialitzar. I tot i que el seu nom segueix sonant en cas que hi hagi eleccions anticipades, la veritat és que Johnson no tindria gaires motius, almenys econòmics, per fer-ho. Segons ha publicat el diari The Times, l'ex premier ha guanyat cinc milions de lliures des que va renunciar al càrrec, un al mes.
Com es desglossen aquests guanys milionaris? Segons queda recollit en un registre de les finances, Boris Johnson ha declarat un pagament avançat d'uns 2,5 milions de lliures per participar en xerrades, conferències, col·loquis... el que en anglès és coneix com a "speaking events". Així, els seus discursos tenen un valor que es traudeix en més de 2.800.000 euros. Johnson va rebre aquests diners a principis de gener pels compromisos en què participarà en els pròxims mesos. A aquests, se'ls ha de sumar 1,8 milions de lliures (més de 2 milions d'euros) pels seus esdeveniments des que al setembre va haver de fer les maletes de Downing Street pels seus escàndols com a primer ministre. A més, cal tenir en compte que durant aquests últims mesos també ha cobrat mig milió de lliures per les seves memòries com a dirigent del Regne Unit.
Les esperades memòries de Boris Johnson
Arreu del país ha anat augmentat l'expectació sobre aquestes memòries d'ençà que l'editorial HarperCollins les anunciés al gener, quan es va signar el contracte. L'únic que se sap és que en el llibre Johnson narrarà els detalls de la seva presidència, marcada pel Brexit, la crisi del coronavirus (que primer va negar) i, evidentment, les seves polèmiques festes en plena pandèmia a Downing Street que van precipitar el seu final. Per tot plegat, des de l'editorial parlen d'unes memòries "sense precedents", tot i que aquestes encara no tenen títol ni data de publicació. Les biografies estan de moda al Regne Unit: el llibre Spare, escrit pel príncep Enric d'Anglaterra, en què revela detalls de la seva vida personal, ha batut tots els rècords de vendes.