L'inici del conflicte entre Israel i Hamàs és el més mortífer pels periodistes en el segle XXI, tal com ha denunciat aquesta setmana Reporters Sense Fronteres (RSF). L'organització periodística ha assegurat que almenys 34 periodistes han estat assassinats des del passat 7 d'octubre, quan el grup islamista va atacar Israel i l'exèrcit israelià va respondre amb bombardejos a la Franja de Gaza. Segons aquestes dades, almenys dotze reporters han mort en l'exercici de la seva feina —la gran majoria a Gaza, a conseqüència dels bombardejos israelians—.
🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i els atacs a Gaza
"Des de l'any 2000, no havíem assistit a tanta violència contra els periodistes a l'inici d'un conflicte. (...) El govern israelià ha d'entendre que l'horror no justifica l'horror. L'estat d'Israel haurà d'assumir davant la història la seva responsabilitat en la mort de periodistes a un nivell desconegut en el segle XXI. (...) En quinze dies han mort més periodistes que en l'exercici de la seva tasca a l'Orient Mitjà que des del febrer del 2022 a Ucraïna, a conseqüència de la invasió russa", ha assenyalat el secretari general de RSF, Christophe Deloire.
Més morts que a Ucraïna, l'Iraq, l'Afganistan i el Iemen
Així és, els 34 periodistes assassinats en el conflicte entre Israel i Hamàs superen els onze reporters morts a Ucraïna. De fet, set periodistes van morir durant el primer mes d'invasió russa. La xifra també és més alta que la dels reporters assassinats durant els primers dies de la guerra d'Iraq (2003) i la dels morts a l'Afganistan (poc després de l'11-S). Entre l'11 i el 26 de novembre del 2001, vuit periodistes van morir cobrint la "guerra contra el terrorisme" de l'Administració Bush. Al Iemen, sis reporters van ser assassinats entre l'abril i el maig del 2015. En dues setmanes, el total de reporters assassinats a Gaza, Israel i el Líban ha batut tots els rècords.
Entre les víctimes més recents hi ha Mohammed Ali, reporter de ràdio d'Al Shabab que va morir el 20 d'octubre en els bombardejos contra Gaza. Mohammad Baalouche, el director del canal de televisió Palestine Today, i Rushdi Sarrakh, fotoperiodista i cofundador de l'agència de notícies Ain Media, van morir en atacs selectius contra els seus domicilis els dies 17 i 23 d'octubre. Fora de Gaza també han perdut la vida Roee Idan, fotoperiodista israelià d'Ynet que va ser assassinat per Hamàs el 7 d'octubre davant del seu domicili mentre enregistrava; i Issam Abdallah, reporter libanès de Reuters que va morir mentre cobria enfrontaments a la frontera entre el Líban i Israel el 13 d'octubre.
Israel ataca l'oficina d'AFP a Gaza
Aquest divendres, l'agència AFP ha denunciat que la seva oficina a Gaza ha patit un atac aeri israelià i ha recordat que la ubicació del local és conegut. De fet, ha avisat diverses vegades aquests dies de la seva localització per prevenir un atac. Per sort, cap dels vuit membres del personal de l'agència ni col·laboradors permanents es trobaven a l'oficina perquè van ser evacuats al sud de la Franja el 13 d'octubre.
La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha demanat al govern israelià que prengui "mesures explícites" per protegir la vida dels periodistes que cobreixen la guerra, d'acord amb el dret internacional. La FIP coincideix amb RSF i considera que es tracta d'una "massacre sense precedents", motiu pel qual reclama a les Forces de Defensa d'Israel (FDI) que compleixin "rigorosament" amb el dret internacional: "Exigim un compromís explícit per part d'Israel que les seves forces armades faran tot el possible perquè el trist balanç de periodistes morts en aquest conflicte no segueixi augmentant".