El Partit Nacional Escocès (SNP, en les seves sigles en anglès) viu hores difícils. Després que alguns dels líders més coneguts estiguin investigats pel suposat finançament irregular del partit i la inestabilitat que han generat al capdavant de l'Executiu escocès, el partit ha perdut suport. En les darreres eleccions generals al Regne Unit, l'SNP va sortir malparat de les urnes i la cúpula del partit pateix que en les pròximes eleccions es repeteixi aquesta patacada si no hi ha una reforma urgent. 

Aprofitant la conferència anual que celebra l'SNP a finals d'agost, el diari britànic The Guardian ha parlat amb 20 de les veus més influents del partit inclosos els actuals i antics ministres del govern escocès. Entre tots aquests membres del partit hi ha un dubte que preval: és el nou líder del partit, John Swinney, una figura prou forta per aturar el declivi? Si bé hi ha marge fins a les noves eleccions escoceses l'any 2026, el partit es mostra nerviós després de concloure una dècada de victòries electorals i començar a concatenar derrotes. 

Renaixement dels laboristes i frustració pel referèndum 

En la conferència anual que celebra l'SNP, els membres del partit centren els seus esforços a entendre i posar remei a allò que els ha dut a la desfeta electoral en les passades generals. Diverses veus del partit assenyalen que la campanya dels laboristes per acabar 14 anys de governs conservadors va eclipsar el seu programa. Contrarestar el missatge dels laboristes per fer fora els conservadors era "increïblement difícil si no impossible", segons un membre del partit independentistes.

Si bé el rebuig als tories va marxar la campanya, les polítiques fallides de l'SNP també ha jugat un paper destacat. L'atzucac que ha acabat sent la proposta d'un nou referèndum d'independència ha frustrat a molts votants. A més, les investigacions per finançament irregular també ha apartat als possibles votants de la formació. 

Per si no n'hi hagués prou, els anys de victòries també passen factura. "Després de 19 anys, és difícil afirmar que ofereixes alguna cosa nova i diferent. Hem de triar tres o quatre coses que arreglem i fer-les bé", assenyala un ex alt càrrec del partit al diari britànic. 

Alguns ja estan replantejant una pèrdua el 2026 com una oportunitat. "Seria el pitjor si perdem el 2026?" ha plantejat un exdiputat a The Guardian, qui reflexiona:  "Podríem passar aquest temps a l'oposició entrenant els nostres activistes per fer campanya, enfortir la nostra base, treballar perquè altres països ens acceptin i utilitzar les pròximes eleccions per impulsar la independència".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!