Els conflictes, les crisis econòmiques, el canvi climàtic, la pujada del preu dels fertilitzants... tot plegat es combina per generar una crisi alimentària sense precedents. Uns 738 milions de persones pateixen fam crònica, segons destaca el portal del World Food Program. Potser precisament per això, Singapur ha fet el salt i ha aprovat 16 espècies d'insectes com a segures per al consum humà. Segons l'Agència d'Aliments de Singapur (SFA), entre els animals que poden ser inclosos en aquesta categoria hi ha els grills, els cucs, les larves d'arna i una mena d'abella. L'agència afirma que ha pres aquesta decisió simplement perquè la indústria dels insectes és “incipient i els insectes són un aliment nou aquí”.
Això passa mentre l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) continua promovent el consum d'insectes com una forma respectuosa amb el medi ambient d'obtenir proteïnes a la dieta, tant per als éssers humans com per al bestiar. La mateixa ONU, segons recollia la BBC fa un temps, destacava que el consum d'insectes podria ajudar a millorar la nutrició i reduir la contaminació. Així mateix, assenyala que més de dos milions de persones a tot el món consumeixen insectes com a part de la seva dieta. I aviat podrien ser més. Un estudi de fa uns anys, a Kenya, va mostrar que més del 80% dels enquestats van afirmar incloure'ls a la seva dieta, sent els tèrmits i les mosques dels llacs les primeres de la llista, segons deia El País. També consumeixen altres insectes com llagostes, formigues i grills.
En aquest context, Singapur ha aprovat 16 espècies d'insectes en diferents etapes de creixement. A l'etapa adulta hi ha quatre grills, dues llagostes i una abella. A l'etapa larvària hi ha tres tipus de cucs de la farina, un cuc blanc i un cuc gegant de rinoceront, així com dues espècies d'arnes. Les arnes dels cucs de seda i els cucs de seda (diferents etapes de la mateixa espècie) es poden consumir, segons les directrius i recull el The Guardian.
Sushi de cucs de seda i mandonguilles 'especials'
Malgrat que s'ha aprovat recentment, cada vegada és una realitat més fefaent. Una cadena de restaurants de Singapur anomenada House of Seafood ja s'està preparant per servir 30 plats a base d'insectes, segons informa l'Straits Times i recull també The Guardian, incloent-hi sushi adornat amb cucs de seda i grills, cranc d'ou salat amb supercucs i mandonguilles cobertes amb cucs.
Entre els productes d'insectes que les autoritats de Singapur han dit que es poden importar hi ha: oli d'insectes, pasta crua amb insectes com a ingredient afegit, xocolata i altres productes de confiteria que no continguin més d'un 20% d'insectes, larves d'abella salades, en salmorra, fumades i seques i larves d'escarabat marinades.
Segons un estudi publicat aquest any a la revista Scientific Reports, al món es consumeixen 2.205 espècies d'insectes a 128 països. La majoria d'aquestes espècies es troben en països asiàtics, seguits de Mèxic i països africans. Sense anar més lluny, a Tailàndia, l'Índia, la República Democràtica del Congo i la Xina es consumeixen centenars d'espècies d'insectes, i el Brasil, el Japó i el Camerun consumeixen 100 o més espècies cadascun.