El servei d'intel·ligència militar del Regne Unit eleva ara a 300 el nombre de baixes entre les files de l'exèrcit rus arran de l'atac a una base prop de Makiivka (Ucraïna) la nit del Cap d'Any. L'incident ha provocat una pluja de crítiques contra el comandament militar de Rússia i el règim de Vladímir Putin, i que, segons els britànics, deixa en evidència la propagació de mentides per part de la Defensa russa, que ha anat canviant de versió sobre els fets d'aquella nit i què és el que va fallar.
300 baixes en l'atac de Makiivka
En el seu informe diari sobre la guerra d'Ucraïna, la intel·ligència britànica indica que, de les 300 baixes estimades, "la majoria probablement van ser morts o desapareguts, en lloc de ferits". Per a Londres, el fet que des de Moscou es dignessin a comentar l'atac és significatiu en si mateix, tot i que només van arribar a reconèixer 89 baixes. "Els funcionaris russos probablement van avaluar que no era viable evitar parlar davant les crítiques generalitzades dels comandants russos sobre l'incident", indica l'informe de la Defensa britànica. També és revelador el fet que la diferència en el nombre de baixes que ells han calculat i els que ha donat Moscou sigui tan gran: "Destaca la presència generalitzada de desinformació en els anuncis públics russos". En aquest sentit, afegeixen que la propagació de desinformació per part dels treballadors i representants públics "sol produir-se a través d'una combinació de mentides deliberades autoritzades per alts líders, i la comunicació d'informes inexactes per part de funcionaris més joves, desitjosos de restar importància als seus defectes". Tot plegat, asseguren els britànics, forma part de la "cultura russa" de "culpar als altres perquè els acomiadin".
Crítiques contra el govern rus
Per primer cop, polítics russos s'han expressat en contra de com el president rus, Vladímir Putin, condueix la guerra d'Ucraïna. El que ha activat les alarmes ha estat el fiasco que l'exèrcit rus va patir la nit de Cap d'Any, quan l'exèrcit ucraïnès va atacar una caserna situada en una escola de Makiivka, al Donetsk ocupat, on hauria mort 400 persones i ferit unes 300 més, tots elles soldats russos. El senador i exviceministre d'Afers Exteriors Grigory Karasin ha demanat públicament obrir una investigació interna per determinar què va fallar. I el diputat Sergei Mironov ha acusat els oficials de ser responsables del desastre per haver ordenat que els soldats s'allotgessin en un edifici sense protecció suficient. Altres han especulat que els havien guardat armament al soterrani, fet que va contribuir greument a la magnitud de l'explosió.