Com es mou la controvertida milícia de mercenaris de les forces armades russes a Ucraïna? El servei d'intel·ligència del ministeri de Defensa britànic ha donat aquest dilluns de més detalls del grup Wagner, com l'equipament que porten i les tàctiques que empren en la invasió del país veí. Aquesta organització paramilitar, una de les més conegudes a Rússia per ser l'exèrcit privat del president, Vladímir Putin, hauria "desenvolupat tàctiques ofensives per a fer ús del gran nombre de presos mal formats que ha reclutat". Segons la Defensa del Regne Unit, els "operatius que es desvien de les seves rutes d'assalt sense autorització probablement es troben sota amenaça d'una execució sumària", indiquen en el seu informe diari compartit a Twitter.
L'equipament del grup Wagner
La intel·ligència britànica creu que els mercenaris del grup Wagner "probablement reben un telèfon intel·ligent o tauleta" que els indica el camí pel qual han d'avançar al territori ucraïnès "i l'objectiu d'assalt superposat a imatges de satèl·lit comercials", tot i que ells solen anar sense el suport de vehicles i els comandaments militars els donen ordres a través de les ràdios. D'aquesta manera, l'exèrcit rus s'estalvia posar en risc la vida d'encara més generals veterans i vehicles blindats "a costa dels reclutes convictes més fàcilment disponibles", una font de reclutament que els desgasta menys de cara a la població russa i que Moscou veu com fàcilment "expansible". De fet, la intel·ligència britànica titlla de "tàctiques brutals" les condicions d'aquest grup de mercenaris, que segurament també lluiten "sota amenaça d'execució sumària" si el seu dispositiu mòbil detecta que un individu es desvia de la ruta establerta.
Els mercenaris de Vladímir Putin
El grup Wagner ha guanyat notorietat al llarg de la guerra d'Ucraïna per ser la milícia de mercenaris més famosa de Rússia, creada l'any 2014 durant la guerra del Donbass i, suposadament, són els encarregats de garantir la seguretat del president Vladímir Putin. Mesos més tard del primer atac contra Ucraïna, els Wagner van aparèixer a Ucraïna, presumptament per combatre al costat dels militars russos. La seva presència al Donbass ha generat preocupació, principalment per la seva fama de sanguinaris. Segons sembla, investigadors de les Nacions Unides ja haurien reportat atacs a civils, execucions massives i saquejos de diverses propietats privades. Al llarg de les setmanes, també han sortit a la llum vídeos dels suposats líders de l'organització reclutant membres a les presons d'alta seguretat de Rússia, on els haurien promès l'absolució si aconsegueixen sobreviure a la guerra. El grup porta el nom del seu líder Dmitri Utkin, que va triar "Wagner" per honorar al compositor de música clàssica, que suposadament també era un dels preferits d'Adolf Hitler, segons destaca el The New York Times. Que també assegura que té diversos tatuatges amb simbologia nazi.