Les erupcions dels volcans Etna i Stromboli a Itàlia s'han intensificat, tal com ha notificat aquest dijous l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia (INGV). En el cas de l'Etna, el volcà més gros actiu de la placa europea i situat a Sicília (sud), ha expulsat un núvol de cendres que ha obligat a desviar alguns vols amb destinació a Catània per aterrar a l'aeroport de Palerm. En el cas de l'Stromboli, situat a les illes Eòlies (també al sud), ha registrat una fort explosió eruptiva amb una colada de lava que ha arribat fins al mar.

L'INGV segueix amb atenció l'erupció de l'Etna i ha confirmat "un gradual augment de l'activitat estromboliana a càrrec del cràter Voràgine", que s'ha convertit en la cimera més alta del volcà després de les últimes erupcions. El "núvol eruptiu" que s'ha format en les últimes hores ha produït "emissions de cendres que es dispersen en direcció sud", segons el butlletí emès durant la matinada d'aquest dijous. "La magnitud mitjana del tremolor volcànic, després d'un augment gradual observat a partir de les 20.00 hores de dimecres (18.00 GMT), ha assolit el nivell més alt, amb una tendència creixent. El centre de la font del tremolor volcànic es troba a l'est del cràter Voràgine, a una altitud d'uns 2.800 metres sobre el nivell del mar", ha destacat.

L'aeroport de Catània, operatiu amb afectacions

L'institut també remarca que "l'activitat infrasònica és alta i les fonts dels esdeveniments estan localitzades en el cràter voràgine", que amb el material de lava acumulat en la part oriental ja ha arribat a una altitud de 3.369 metres. Segons les dades de l'INGV, el cràter ha superat el del Sud-est, de 3.247 metres. L'última emissió de cendres de Voràgine va ser l'abril del 2021. Malgrat les cendres, l'aeroport de Catània continua operatiu, tot i que va haver de tancar parcialment dijous passat. L'avís de color vermell s'ha reduït a taronja, tot i que diversos vols sí que han estat desviats a Palerm.

Pel que fa al volcà Stromboli, l'erupció dels cràters a la cimera ha tingut lloc aquest dijous al migdia i ha generat una alta columna eruptiva, així com un flux de lava que ha baixat fins al mar. El corrent de lava "s'ha estès fins al mar a desenes de metres de la costa", en un episodi que ha acabat pocs minuts després de l'erupció volcànica. 

Alerta vermella a prop del volcà Stromboli

Les estacions d'observació del INGV també han registrat terratrèmols associats a la seqüència d'esdeveniments explosius, amb una durada total de vuit minuts. El "més enèrgic" ha estat el que s'ha registrat als cràters de la cimera del volcà, ha explicat l'institut. "L'amplitud mitjana del tremolor ha assolit un nivell molt alt" en el punt més intens de l'explosió eruptiva, seguit d'un "ràpid descens fins a assolir l'actual nivell mitjà".

Les autoritats italianes van activar fa una setmana l'alerta vermella de protecció civil per la intensa activitat piroclàstica del volcà i ara han activat noves mesures de seguretat, com la retirada de les platges properes de turistes i residents —als quals se'ls han entregat mascaretes per protegir-se de l'aire, ple de cendres—. La població de la petita illa del mar Tirrè ha extremat la precaució, tot i que està acostumada a aquesta mena de fenòmens perquè les explosions del cràter són habituals.

 

Imatge principal: la columna de fum del volcà Stromboli / Efe
 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!