La primera fase de l’alto el foc finalitzarà amb l’intercanvi més nombrós entre Hamàs i Israel que s’ha produït fins ara. Les milícies palestines han de lliurar sis ostatges, mentre que l’estat hebreu ha d'alliberar 600 presos de les seves presons, tot això en un clima d’absoluta incertesa pel que pot passar a partir d’ara, quan finalitzarà a principis de març aquesta primera fase de l’acord d'alto el foc i amb les negociacions per la segona fase totalment estancades per decisió de Benjamin Netanyahu. Aquest matí, ja ha començat l’alliberament dels primers ostatges per part de Hamàs. Avera Mengistu, israelià etíop que feia més d'una dècada que estava segrestat per Hamàs, i Tal Shoham, israelià i austríac, segrestat al quibuts Beeri el 7 d'octubre del 2023, han estat alliberats i entregats a primera hora d’aquest dissabte al personal de la Creu Roja a Rafah, sud de Gaza, segons van retransmetre mitjans en directe.

Envoltats de desenes de milicians armats de Hamàs i en un intercanvi menys populosos que en dies anteriors, en part a causa del temps plujós a la Franja, els dos israelians han estat pujats a una estrada on han hagut de fer unes declaracions, repetint l'escenografia d'alliberaments anteriors. Posteriorment, Hamàs els ha lliurat el certificat d’alliberament, els ha fet parlar sobre l’escenari i els ha entregat a la Creu Roja, i ara ja estan en mans de les Forces de Defensa d'Israel (FDI) i es troben de camí a la divisòria amb Israel.  Els dos ostatges alliberats seran trets de la Franja a una instal·lació de l'exèrcit a prop de la comunitat fronterera de Re'im per a una revisió inicial i per reunir-se amb els seus familiars.

Unes hores després, Hamàs va procedir a l'alliberament de tres ostatges més, Omer Shem Tov, Eliya Cohen, Omer Wenkert i Hisham al-Saied de la zona de Nuseirat al centre de Gaza.

Mengistu, deus anys en captiveri

Avera Mengistu ha estat retingut pels seus captors la barbaritat de 3.821 dies, deu anys que han estat un malson per la seva família, que ara viu el retorn del seu ser estimat com "un somni", segons ha reconegut el seu parent Gil Elias, en el lloc de notícies Walla. Nascut el 22 d'agost de 1986 a Etiòpia, Mengistu va emigrar a Israel amb la seva família a l'edat de 5 anys, establint-se a Ashkelon. Mengistu, que ara té 38 anys, va créixer en condicions socioeconòmiques difícils. La seva mare treballava netejant cases, mentre que el seu pare estava en una situació de desocupació crònica. El 2011, després de la mort del seu germà gran, Masrashau, Mengistu va començar a experimentar problemes de salut mental.

El 7 de setembre del 2014, quan tenia 28 anys, Mengistu va creuar voluntàriament la frontera cap a Gaza. La seva família afirma que patia depressió i algun tipus de discapacitat mental, cosa que podria explicar la seva acció. Hamàs el va capturar immediatament i l'ha mantingut captiu des de llavors, al·legant falsament que és un soldat israelià. El seu cas ha estat marcat pel silenci oficial, la lluita de la seva família pel seu alliberament i denúncies de discriminació.

Membre d'una família molt castigada

Tal Shoham té ara 39 anys, que va complir mentre estava captiu. Aquest ciutadà israelià de la família Kipnis del quibuts Beeri. Durant l'atac, tres membres de la seva família van ser assassinats i set van ser presos com a ostatges. Encara que sis d'ells van ser alliberats el novembre del 2023, Tal Shoham seguia captiu a Gaza, fins que ha estat alliberat aquest dissabte. Aquest ostatge va ser traslladat juntament amb membres de la seva família en un helicòpter de la Força Aèria israeliana  a un hospitat per rebre atenció mèdica.

Tres alliberats més

Abans del migdia, els ostatges Omer Shem Tov, Eliya Cohen i Omer Wenkert han estat lliurats a la Creu Roja a Nuseirat, al centre de Gaza, en el transcurs de l'habitual cerimònia de firma de Hamàs amb el grup d'ajuda. Les famílies dels tres ostatges podien seguir amb alegria des d'Israel la cerimònia per televisió; com tots tres han pujat a l'escenari per rebre els certificats de mans dels terroristes. Prims i pàl·lids, però somrient i saludant, els ostatges han iniciat després el camí de tornada a casa. Hisham al-Saied, el sisè ostatge alliberat avui, serà entregat a la Creu Roja en un tercer lloc, a la ciutat de Gaza, sense cap cerimònia.

Omer Shem Tov va ser segrestat mentre assistia al festival de música Supernova, juntament amb els seus germans Itay i Maya Regev, qui ja van ser alliberats. Abans del segrest, vivia a Herzliya, al nord de Tel Aviv. Aquest informàtic i aspirant a actor, conegut per la seva habilitar per fer imitacions i descrit com divertit i carismàtic, va complir els 22 anys mentre estava en captiveri.

Eliya Cohen, 26 anys i originari de Jerusalem, també va ser segrestat en el festival Supernova amb la seva parella, Ziv Abud, i altres 27 persones que van escapar del festival, però molts d'ells van acabar assassinats. 

Omer Wenker, de 23 anys, va ser segrestat com els altres dos ostatges al festival Supernova. Durant l'atac va intentar escapar, amb altres companys, però van ser interceptats. Omer pateix de colitis ulcerosa, el que ha estat motiu de preocupació afegida de la seva família. Després de l'atac, Hamàs va publicar un vídeo on es mostra Omer viu, sense roba i amb les mans lligades, sent portat en una camioneta Toyota.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!